Plavuše, zlatokose ili pametnice?

U fokusu - Petak 23.11.2012 - 09:57

Stereotip o plavušama je u stvari samo maska iza koje se kriju predrasude o ženama i njihovim sposobnostima generalno, kažu stručnajci.

Ilustracija Ilustracija

Miroslava Novković, predsednica gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost, kaže da je stereoitipno prikazivanje žena, pa samim tim i onih sa plavom bojom kose,  očigledna diskriminacija.

- Žena treba i mora da bude prikazana kao rodno pravno biće sa jednakim mogućnostima kao i muškarac.

Nažalost, ona je uvek ispod lestvice odlučivanja i rukovođenja, čime je direktno narušena rodna ravnopravnost, koja je čak zagarantovana i Ustavom – kaže ona.

Uvreženo mišljenje da su žene jedino „za po kuću“, a ne i za javni život, da su emotivno nestabilne,  da su loši vozači, samo su neke od predrasuda. 

Ovakva mišljenja, koliko god da zvuče naivno, uskraćuju mogućnost ženama da rade i žive u ravnopravnom položaju sa „jačim“ polom.

- Ukoliko žena atraktivno izgleda, ako je iznad nekog društvenog proseka, ona će biti  na društvenim marginama.

Naša sredina prosto „zahteva“ od žene da njena figura ne dolazi do uzražaja, da njen glas ne treba da bude važeći, u suprotnom, biće okarakterisana kao nemoralna ili na bilo koji drugi način „žigosana“ – objašnjava Novkovićeva.

Danijela Zdravković, sociolog, ističe da su „koreni“ ovog fenomena još iz perioda kada su žena bojenjem kose počele  da se ulepšavaju i da se razlikuju jedna od druge, ali i zbog toga što  su plavuše mnogo više zastupljene na javnim mestima i u medijima, a moć medija da stvori stereotip o fenomenu plave kose je, kako kaže, neverovatna.

Na pitanje, zašto plavuša nužno povlaći tezu i da je vlasnica frizure glupa, neobrazovana i naivna, mnogo je različitih odgovora.

Nela Cvetković, PR u „Komradu“ kaže da boja kose i pamet ne idu „ruku pod ruku“.

- To nema veze sa istinom. Mislim da muškarci kada kažu „plavuša“, pri tom mislići na negativan  kontekst, oni u stvari misle uopšteno  na žene. Čak, mnoga istraživanja govore da muškarci ipak više vole plavuše nego crnke -- tvrdi Cvetkovićeva.

Suzana Popović – Irić, direktorka biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, koja je do nedavno bila plavuša, kaže da nikako ne treba vezivati inteligenciju, obrazovanje i pamet sa bojom kose i napominje  i da je njena odluka da iz plavuše „pređe“ u brinetu, isključivo radi modne promene.

- Kada bi pamet zavisila od boje kose, vrlo lako bismo rešili problem gluposti – bila je kratka Popović – Iriić.

Novinar Goran Antić kaže da su sve žene, bez obzira na boju kose, na svoj način  lepe i atraktivne.
 
- Plavuše ne bi trebalo da uzimaju prioritet u atraktivnosti, niti bi to trebalo drugi da im daju. Sve žene su na svoj način atraktivne i lepe.

Stereotip o plavušama je u stvari jedan urbani mit koji je inteziviran naročito nakon pojave Merilin Monro. Mit da su plavuše glupe je jedna besmislena generalizacija – kaže Antić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: