Počeci tenisa u Vranju (II)

U fokusu - Petak 05.07.2013 - 02:03

Bivši posmatrači teniske igre u Vranju, napred imenovani dečaci, sada već momčići, Marko Avramović i drugi, sada umesto turskog tenisera (konzula) posmatraju igru okupatorskih oficira Nemaca i Austrijanaca.

Prvi vranjski teniseri Prvi vranjski teniseri

Oni kradu po neku zalutalu tenisku loptu i sami na vranjskim sokacima sa primitivnim rekvizitima reketima napravljenih od dasaka i umesto poprečne pletene mreže stavljaju kanap i na zamišljenom teniskom terenu počinju da oponašaju one koje su ranije posmatrali kao tenisere.

To su bili prvi začeci teniskog sporta u Vranju.

Prvi svetski rat je okončan, nekadašnji posmatrači teniske igre iz Vranja, sazrevaju u mladiće i svako od njih kreće u život na studije, na zanat, u trgovinu…

Marko Avramović odlazi u Beč na studije medicine. Tamo ponovo vidi uredna teniska igrališta.

Divi se ovome sportu i odlučuje da kada se vrati sa studija u svoje drago Vranje pokuša da osnuje teniski klub. Vrativši se u Vranje, Marko Avramović, kao oduševljeni zaljubljenik u teniski sport, okuplja oko sebe brojne drugove i prijatelje te zajedno sa njima: Đorđem Đorđevićem-Bondetom, bankarskim službenikom, dr Borisavom Petrovićem, dr. Dragoljubom Mihajlovićem, Miloradom Vučkovićem, studentom prava, Mihajlom Vučkovićem, trgovcem, Vukašinom Vučkovićem, bankarskim službenikom i drugim.

Odlučuju da se u Vranju osnuje teniski klub i počne da igra tenis-beli sport.

Međutim, od želje za osnivanjem teniskog kluba i igranjem tenisa nije moglo da bude ništa bez ozbiljnih finansijskih sredstava, a napred pomenuti entuzijasti-osnivači teniskog kluba nisu imali niti mogli da imaju dovoljno sredstava za ovakav luksuz.

Tada se odlučuju da se obrate nadležnim organima vlasti u Vranju za dodelu placa radi izgradnje teniskog igrališta., i da se obrate Jovanu Jankoviću Lungi poznatom veletrgovcu u Beogradu, koji je poreklom iz Vranja a inače zet po sestri Marku Avramoviću.

Delegacija budućih vranjskih tenisera, odlazi kod Jovana Jankovića Lunge u Beograd. Izlažu mu svoje želje i ovaj dobri čovek, kasnije i veliki dobrotovor Vranja, daje potrebna novčana sredstva kojima se od Gradske opštine Vranja otkupljuje potrebna površina u Gradskom parku u Vranju na severozapadu parka pa se pristupa izgradnji jednog teniskog terena.

Igralište je završeno ali se sada pojavio problem nabavke rekvizita koje ni tada, kao ni danas, nisu bila jeftina.

Ista ekipa entuzijasta, ponovo se obraća za pomoć donatoru Jovanu Jankoviću Lungi i ovaj kupuje za novoosnovani teniski klub u Vranju mrežu, pet reketa, pet tuceta teniskih lopti.

Iz zahvalnosti prema donatoru Jovanu Jankoviću Lungi odlučuju da se klubu da ime Teniski klub „Lunga“-Vranje, što je i prihvaćeno i pod tim imenom je klub zaživeo davne 1924. godine.

Po sećanjima Jovice Avramovića

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: