Polarizacija medija utiče na bezbednost novinara: Potrebna veća međusobna solidarnost

U fokusu - Četvrtak 14.12.2023 - 09:58

Medijska zanimanja, a naročito novinarska, spadaju u jedna od najsujetnijih, pa se često stiče utisak da polarizacija unutar medijske sfere, doprinosi manjoj bezbednosti novinara.

Foto: OK Radio Foto: OK Radio

Javnost, političari, centri moći, a i sami mediji i novinari dele sebe na provladine, nezavisne, proruske, prozapadne, bliske lokalnim vlastima ili neke druge.

Na taj način, novinarstvo i mediji, sami utiču na svoju sopstvenu bezbednost stalnim etiketiranjem i targetiranjem.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj predstavnici novinarskih i medijskih udruženja sarađuju sa predstavnicima tužilaštva i policije, kako bi nivo bezbednosti novinara
bio unapređen, smatra da je za veću bezbednost potrebna i veća solidarnost unutar same novinarske branše.

Sa tim se slaže i Ljiljana Stojanović, članica Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja dodaje da toga ima u nezvaničnim razgovorima, ali da izostaje u zvaničnim.

- Unutar branše jeste neophodna veća solidarnost i veće jedinstvo.

Ja mislim da da mi to u nezvaničnim kontaktima i razgovorima imamo, međutim, problem nastaje kada zvanično treba da se oglase ljudi.

Ohrabrujiće je to što je UNS kao neko ko predstavlja medije,
koji su drugačiji od ovih drugih koje targetuje režim, zapravo u najvećem broju slučajeva apsolutno podržava sve odluke Stalne radne grupe i takođe apeluje da mora da s eprestane sa nasiljem prema novinarima, bez obzira na to iz kog su oni medija
- kaže Stojanovićeva.
 
Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije, kaže da se strukovna udrženja, bez obzira na razlike u mnogo čemu slažu.

Dodaje, da zajednički deluju u cilju donošenja novih zakonskih rešenja, samoregulacije i etičkih vrednosti unutar medijske sfere.


- Udruženja su donela zajedniči 2006. godine Kodeks novinara, an osnovu kog smo ustanovili Savet za štampu I to je ta samoregulacija.

Slažemo se i oko većine problema koje uviđamo u projektnom sufinansiranju tih medijskih sadržaja od javnog značaja.


Zajedniči reagujemo kad vidimo brojne zloupotrebe u dobijanju tih sredstava I td.

Ali čini se da sve manje onih koji znaju kad treba pružiti solidarnu podršku, a kad kritiku
- smatra Bjelica.

Ukoliko se dogodi situacija u kojoj je novinaru ili medijskom radniku, dok je ispunjavao profesionalne zadatke, bila ugrožena bezbednost, potrebno je da to prijavi policiji i/ili novinarskim udruženjima kako bi se postupilo u skladu sa mehanizmom prijavljivanja i gonjenja počinilaca ustanovljenim u okviru Stalne radne grupe.

Novinari i medijski profesionalci koji rade u skladu sa Kodeksom novinara uživaju zaštitu profesionalnih udruženja.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara oformljena je pošto je 2016. godine potpisan Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara.

 



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: