Poljanica kao velika divlja deponija

U fokusu - Subota 09.11.2013 - 09:50

Poljanica, kraj sa 22 sela, nekad ekološki čist kraj, sa bistrom Veternicom i pritokama punim ribama, danas je prepušten sam sebi, a jedna od posledica su brojne divlje deponije koje su nikle pored reke, uz regionalni put Vranje – Mijovce.

Sa llica mesta Sa llica mesta

Divlje deponije počinju na Goču, a završavaju se u Studeni i Mijovcu, a posebno bodu oči one u Uševcu pored nekadašnje zgrade zadruge, u blizini osnovne škole, pored mosta u centru Vlasa u čijoj blizini je četvrtkom stočni pijac, na samnoj centralnoj pijaci i pored nje, pored škole i ambulante u Vlasu, pored centralnog mosta u Golem Selu i Veternice, na raznim mestima prema mostu koji skreće za Studenu i dalje prema Mijovcu.

Reka Veternica, celim svojim tokom okićena je plastičnim kesam i raznim otpacima.

Meštani sela s pravom su ogorčeni, prvo na one koji bacaju, a potom i na  Vranje. Jedni smatraju da su rešenje kontejneri, drugi kazne, treći da sa napravi deponija gde bi “Komrad” odlagao đubre iz kontejnera i da se pali.

Rasprave teku, po selu i na društvenim mrežama, na stranici Poljanica i Klisura, po onoj narodnoj: mnogo babica kilava deca.   

Novica Cvetković, iz Vlasa, laborant u Zdravdstvenioj stanici boji se neke veće epidemije koja bi mogla da se desi.  

- Zaraza kuca nad vrata svih sela, a posebno sentralnih koji su pored Veternice i divljih deponija.

Godine 2002. u okviru akcije UNDP i opštine Vranje, na čelu samnom kao supervizorom izvršili smo kompletno čišćenje deponija u Vlasu, međutim sada posle 11 godina je još gore jer meštani nemaju gde da odlažu smeće, nemaju kontejnere, “Komrad” ne radi svoj posao u Poljanici, valjda smo građani drugog reda - kaže Novica.

Moma Jović, penzioner i književnik iz Beograda koji stalno dolazi u rodnu Gradnju ima rešenja za krivce koji bacaju đubre.

- Zagađivače ne treba kažnjavati novčanom ili ne daj Bože zatvorom, već višegodišnjim društveno korisnim radom koji bi se svodio samo na uređenje deponija - izričit je Jović.

Ogorčen je i ponašanjem Grada Vranja prema delu svoje opštine, Poljanici:

- Nekadašnja opština a sada Grad Vranje imaju komunalnu i sanitarnu inspekciju, komunalnu policiju i gradsku čistoću. Primaju plate od poljaničkih poreza, ali ih Poljaničani nikad nisu videli - kaže Jović.

Goran Simonović, predsednik MZ Vlase, mlad i ambiciozan čovek, smatra da kada bi dobili kontejneri tada bi meštani morali da plaćaju đubrarinu i tu bi nastao problem:

- Kad bismo dobili kontejnere koje smo iz MZ tražili potom bismo morali kao odgovorna lica i đubrarinu pojedincima da plaćamo. A, mi, nemamo odakle! Ponavlajm, traženi su kontejneri, ali nemaju, kažu nadležni, za to imamo i pismeni dokument u MZ – tvrdi  Simonović.

U jednom svi se slažu, vreme prolazi, a Poljanica postaje velika  deponija, leglo zaraze i za koju godinu očekuje se da bude još gore.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: