Poslednji vodeničar ispod Oblika

U fokusu - Subota 08.12.2012 - 12:20

Novica Stanković (57), iz planinskog sela Sekirje, u podnožju planine Oblik, 20-tak kilometara udaljenog od Vranja, poslednji je vodeničar u tom kraju.

Stanković Stanković

 

Porodična vodenica na plahovitom Sekirskom potoku nosi naziv Cokina, što govori da je nekada pripadala dalekom pretku Coki. 
 
Stankovići su generacijski bili vodeničari, a prvi je taj niz hteo da prekine Novica.
 
- Otvaranje novih fabrika po Vranju bilo je primamljivo za sve, pa i za mene. Vreme je bilo sirotinjsko, do sela nije bilo puta, struje, mnogo toga. 
 
Svako ko je mogao da ode otišao je. Zaposlio sam se u trgovinskoj firmi “Vema”, kao običan transportni radnik i radio u magacinu. 
 
Vikendom sam odlazio u selo da sa ocem Stankom radim na vodenici – kaže Novica.
 
U Vranju je stekao porodicu, suprugu Slavicu, sina Negovana i ćerku Violetu i sagradio kuću. 
 
Vreme tranzicije dovelo je Novicu i njegovu porodicu na ivici egzistencije. Sa malom platom, od 150 evra, nije mogao da opstane i rešio je da se vrati u Sekirje i nastavi porodičnu tradiciju. 
 
- Otac Stanko je, u međuvremenu, umro, majka Cveta je ostala sama. 
 
Kada bih otišao da je posetim govorila je: “Sinko, zapustela nam vodenica. To neće da donese dobro  ni tebi ni tvojoj deci”. 
 
Dao sam otkaz u firmi i vratio sam se 2005. godine, da ponovo budem vodeničar i sitni poljoprivrednik. Nisam se pokajao. 
 
Vodenica radi punom, čuvamo krave i proizvodimo sira, koji rasprodamo u Vranju, na pijaci. Imamo hrane u izobilju, kane i koja para, te ima i za nas i za decu – priča Novica.
 
Mušterija ima uvek, melje se pšenica, kukuruz, ali i  ječam, ovas, raž…
 
- Donose iz Sekirja, okolnih sela, pa i iz okoline Vladičinog Hana, iz sela sa druge starne planine Oblik. 
 
Donose traktorima, kad padne kiša konjima. Radimo tokom cele godine, mali problem je leti kad nivo vode u Sekirskom potoku padne, ali tu je bazen gde uvek ima vode u rezervi – ističe Novica.
 
Sada je, na porodičnom ognjištu, sretan. Jedva čeka vikend kada im dolazi sin i ćerka sa zetom i dvoje unučadi. 
 
Tada se za doručak pravi proja od čistog kukuruznog brašna i služi sir odlegao između paprika, kao i kiselo mleko koje se nožem seče.
 
- Za ručak se zakolje petao, od svega što se zatekne se pristavi. Imamo falu Bogu, a za malo je falilo u Vranju za hleb da prosimo. 
 
Ide zima, imamo svinje za klanje, pa tu je tele… Ma, svega imamo, a najviše životne ljubavi i radosti  – ističe Novica.
OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: