Post - moda ili potreba?

U fokusu - Utorak 27.11.2012 - 10:15

Za pravoslavne vernike u sredu počinje šestonedeljni Božićni post.

Bogata posna trpeza Bogata posna trpeza

Post, uzdržavanje od masne hrane, ali i loših dela i reči, poslednjih godina ušao je u modu, slažu se oko toga svi poznavaoci problematike, pa je sve više onih koji poste iz sasvim drugih, a ne obaveznih religijskih razloga.

Sveštenik Goran Arsić ipak ocenjuje da ovde nije reč o novom problemu, već o situaciji koja se praktično proteže kroz istoriju hriščanstva.

- Zabeleženo je kroz vekove, a posebno je izraženo u novije vreme,  da  se post  shvata formalno i da predstavlja  samo i  jedino uzdržavanje od hrane.

Takođe, post se vezuje i za to da „mnogi poste, pa ću i ja“. Pri tom se gubi iz vida činjenica da post u Hristovo vreme znači uzdržavanje od hrane ceo dan, ali i povlačenje i mir, tišinu, ćutanje i samosabiranje.

To je istinsko značenje posta – kaže on.

Sveštenik Arsić ističe da veliki udeo u neshvatanju crkve i vere ima politika našeg društva.
 
- Do pre 20 godina bilo je gotovo nezamislivo da neko ide u crkvu i veruje u Boga.

A onda, kako su se preplitale političke situacije i nacionalno osećanje, tako se mnogo toga iz vere uvodilo u život, poput  venčanja, slava i sahrana i sve se obavlja uz prisustvo sveštenika – kaže on.

Danas, kako kaže, postoji i potpuno površno shvatanje posta. 

Kako se hrišćanstvo vremenom formalizovalo i institucionalizovalo, tako je i post postao „čist formalizam“.

Retki su ljudi koji post shvataju na pravi način i znaju šta rade tom prilikom, smatra ovaj sveštenik.

- Uzalud je post ako nam je um nemiran, ako imamo  želje beskonačne, onda je post mučenje, jer suština posta je biti bliže sebi, sabrati se sa periferije ka središtu – objašnjava Arsić.

Arsić objašnjava da u pravoslavnoj crkvi postoje postovi koji su vezani za konkretne praznike, kao što su Božić, Vaskrs, Velika Gospojina i Petrovdan.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: