Pribojčićeva kuća: Iseljenje dugo 16 meseci

U fokusu - Četvrtak 15.06.2017 - 13:33

Postupak prinudnog iseljenja Književne zajednice „Borisav Stanković“ iz Pribojčićeve kuće, pokrenut pre 16 meseci još uvek nije priveden kraju, iako svi akteri priče ističu da im je u interesu da se slučaj što pre okonča.

Pribojčićeva kuća je pod zaštitom države FOTO: D. Ristić/OK Radio Pribojčićeva kuća je pod zaštitom države FOTO: D. Ristić/OK Radio

Postupak iseljenja je počeo nakon dugogodišnjeg sporenja i sudskih procesa oko korišćenja ove kuće koja je pod zaštitom države.

Nakon izvršne sudske presude, izvršitelji su prošlog februara započeli prinudno iseljenje i deo inventara i dokumentacije Književne zajednice “Borisav Stanković” je izmešten.

Te stvari su tada razmeštene u prostorijama Eparhije vranjske, Pedagoškog fakulteta i privatnom stanu urednika zajednice Miroslava Cere Mihailovića.

Međutim, kako je presuda pala u jeku priprema za tradicionalnu “Borinu nedelju”, čiji je Zajednica organizator, postignut je dogovor da se dalje akcije privremeno obustave.


To, “primirje” između dve sudski zavađene strane traje sve do danas.

Gradski pravobranilac Dragan Mihajlović kaže za OK Radio da je, po nalogu suda, postupak nastavljen pre oko mesec dana, ali da je kamen spoticanja prostor u koji bi trebalo da bude izmeštena arhiva Književne zajednice.

- Urednik zajednice Miroslav Cera Mihailović je pristao da se dobrovoljno iseli ukoliko se nađe adekvatan prostor za arhivu i očekujem da će postupak biti gotov do kraja meseca.

Ukoliko se to ne dogodi, mi ćemo stvari spakovati i odneti na određenu lokaciju i završiti iseljenje
– rekao je Mihajlović, ne preciziravši o kojoj lokaciji se radi.

Međutim, Cera Mihailović navodi da je želja Književne zajednice da se stvar što pre reši, ali da on nema nikakve informacije o bilo kakvoj lokaciji, određenoj za smeštaj arhive.

- To ne može biti bilo kakav prostor, jer se radi o dokumentaciji o našem radu u proteklih 30 godina.

Ta arhivska građa od velikog značaja za kulturu grada i čitave Srbije mora da bude dostupna, kako bi nam bio omogućeni elementarni uslovi za rad.

Ja sam kao moguće rešenje predlagao bivšu “Laguninu” knjižaru, ali nikakav odgovor nisam dobio
– kaže Mihailović.

On međutim, izražava sumnju da će se pravedno rešenje naću i u ovako kratkom roku.

- Nama je i u ovih 16 meseci praktično onemogućen normalan rad, jer nemamo pristup sopstvenoj arhivi, a činjenica je da smo institucija koja trajno zadovoljava interes u kulturi.

Iako smatramo da je odluka suda nepravedna, Književna zajednica će svaku buduću odluku poštovati, jer je i nama stalo da se problem što pre reši
– navodi urednik Književne zajednice.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: