Priče iz Sobine (III) - Pazi vrapče!

U fokusu - Utorak 23.07.2013 - 08:37

Vranje - Velika Gospojina ili Bogorodica koja se padala 28. avgusta bila je nešto posebno. Svi smo joj se radovali.

zapisi iz naselja Sobina zapisi iz naselja Sobina

Kuća je tog jutra odisala čistoćom, dvoriše svežinom kako da je umiveno. Od ranog jutra tumaralo se po kući, da se još jednom proveri da li je sve na svom mestu jer dolaze najdraži gosti, bliski rođaci, kumovi, prijatelji – kaže Miloš Marković.

Većina žitelja bila je siromašna, ali za taj dan moralo je da ima od svega po malo.

Gosti su se očekivali nakon završene liturgije u crkvi. Oni glavni ostajali su na ručak, a bilo je i prolaznih koji su dolazili da čestitaju, popiju čašicu rakije, kafu i odu dalje. Bogorodica je za Sobinu bila nešto posebno i po tome što se održavao sabor ispod crkve na livadi gde se igralo i pevalo, a sedelo u hladu drveća: oraha, krušaka, šljiva, dunja, mušmula.

Dolazilo se porodično iz Vranja. Narod se tiskao u crkvi, koja je iznutra bila sva u rezbarijama u drvetu.

- Varošani, kada bi izašli iz crkve, potražili bi mesto u hladu velikih krušaka i oraha, odmah u produžetku nevelikog groblja. Muzika, sastavljena od truba, klarineta, harmonike i goča, u međuvremenu je najavljivala kolo bez prestanka u koje se hvatalo sve što je moglo da hoda, i staro i mlado – priča Miloš.

Deca iz Sobine čekala su da prođe ručak, da gosti raspojasani predahnu, neprekidno pijući domaće vino, pa da uz navaljivanje žena, posebno njihovih majki, krenu na sabor.   

- Za nas je najbitnije bilo da majka ili nana odvrže kesu i kupi nam poklone. Starijem bratu mač od drveta, sestri licidersko srce sa ogledalcetom, a meni vrtešku - drveni okrugli štap na kome su, od plastike, ekserom bili zakucani takozvani propeleri koji su se okretali kada potrčiš. Osmeh nam nije silazio sa lica sve dok stari gradski fotograf ne bi uzviknuo: «Pazi, vrapče!» - kaže Miloš.

U Sobini se posebna pažnja polanjala I prazniku Bogojavljanje.

Čim bi svanulo svi su bili na noge. Znalo se, tog jutra biće tradicionalnog kupanja na reci, u viru. Poštovala se tradicija koja je ostala od predaka, da se održi vera.

- Svake godine znalo se ko će se kupati u reci, ko je kum na Bogojavljanju, a potom ugostiti brojne  rođake i prijatelje iz Sobine i Vranja. Ujutru bi se okupili ispred crkve i krenuli naviše uz reku. Nije čudo da se okupi i po hiljadu ljudi.

Pratila bi nas muzika. Sviralo se silno, odjekivala su okolna brda. Kupalo se u viru pored Vražine vodenice. Poslali bi drugare, da u vodenici nalože furunu, da na verigama greju rakiju u bakarnom kotlu – kaže Miša Janjić koji je kupanjem ispunio amanet predaka.

U Sobini, nema tog koji je iz stare familije da nije bio kum na Bogojavljanju. To nije bila stvar prestiža, već čast, ritual koji je kako kažu «otvarao vrata i prozore na kući kako bi ušla božja blagodet».

- U vodenici bi se skinuo go u gaćama i sa mesnim popom koji me je pratio ulazio u vir. Uz molitvu, tri puta bi u pravcu istoka zagnjurio u vodu i izašao praćen veselim uzvicima prisutnih. Potom se služila grejana rakija, nazdravljalo se i uz muziku se zavelo kolo. Nismo se mnogo zadržavali, krenuli bi natrag prema crkvi – kaže Miša.

U crkvi, po ustaljenom običaju neko drugi banjao je krst na licitaciji.
 
- Kad bi se vratili ritual banjanja krsta kod crkve bio je završen. Odlazili smo u kuću domaćina da mu čestitamo, da mu poželimo zdravlje, sreću i prosperitet u familiji. Dočekivao nas je sa rakijom i mezetlucima. Muzika nije prestajala, bilo je veselo u srcima svih prisutnih – navodi Miša.

Za to vreme postavljala se sofra u kapeli gde su se okupljali da proslave kupanje u viru.

- Domaćin je podnosio glavni teret oko gozbe, ali i ostali su učestvovali u donošenju pića, suvog mesa, prže, čvaraka. Svako ko bi ušao imao je svoje piće i tain u tanjiru. Krenuli bi sa vranjanskim pesmama, otegnutim reskim tonovima koji su polako raspojasavali kuma i njegove goste – ističe Miša.

Veselje je trajalo do duboko u noć. Igralo se, pevalo, za muzikante predaha nije bilo.
Dušan Đorđević
 

OK radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: