Priče starog Vranja: Dine Gotovan

U fokusu - Subota 07.06.2014 - 10:51

Stojadin Pešić - Dine Gotovan bio je jedan od najistaknutijih komunističkih aktivista u Vranju, posebno u naselju Odžinka.

Pešić Pešić

Tesno je sarađivao sa narodnim herojem Simom Pogačarevićem, ali je veliku potporu nalazio u aktivistima iz kraja: Doki Jovanović Klisarički i njenom sinu Bekanu, sestri Radi, Cveti Mazlinki, Relji Kačaru, Sveti Džanetu, Tanetu Rakovcu i drugim.

- Naša familija je bila trn u oku predratnim vlastima, a posebno za vreme Drugog rata bugarskom okupatoru.

Dine, da ne bi maltretirali njegove objavio je oglas u „Politici“ da ga se familija odriče jer je komunista – priča Leposava Vućković Lepe Gajina.

Komunista, članova SKOJ-a i njihovih simpatizera, pre Drugog rata, bilo je gotovo u svakoj kući u Odžinki i Šaprancu.

Dine Gotovan je po izbijanju rata uzeo učešće u pripremama otpora bugarskom okupatoru. Za njih je on bio jedan od opasnih “šumkadžija” koga treba eliminisati.

Učestvovao je u diverziji na železničkoj pruzi u avgustu 1941. godine i nakon toga otišao u partizane.

Sa Simom Pogačarevićem osnovali su vranjski partizanski odred i delovali su u okolini varoši, iznad sela Sobina. Bio je prvi politički komesar u odredu.

- Nakon pogibije Sime u decembru 1941. godine ujka Dine je delovao, pričala mi je majka Rada, pomalo izgubljeno. Žal za drugom koji ih je predvodio i trenutno nesnalaženje koštalo ga je glave.

Majci je govorio: „Rado, ode Sima, brzo ću i ja po njega“. Za Novu godinu došao je iz odreda kod tetka Doke Klisaričke, gde su trebali da održe sastanak i dogovore se o delovanju u novim okolnostima.

Ali, kako to obično biva neko je dojavio Bugarima gde se nalazi i ceo kraj je bio opkoljen. „Muva nije mogla da proleti“, pričala je majka.

Bugarski vojnici su krenuli na Dokinu kuću, počeli da lupaju na vrata. Dine je otvorio prozorčić na kuhinji, skočio sa namerom da pobegne u okolne voćnjake.

Bugari su ga opkolili i hteli ga živog da bi „propevao“ i otkrio jatake u varoši i po selima. Znao je šta ga čeka, izvadio je pištolj i ubio se.

To se desilo 2. januara 1942. godine, deset dana nakon Simine pogibije – priča Lepe i nastavlja – Jedva su sahranili ujku. Bugari nisu izbijali iz kuće, čekali su da vide ko će da donese sveću i da provere kakve je veze imao sa šumkadžijom.

Bacili bi ga bez sanduk u rupu da nije bio Boško Ilić Strela, stolar i komunističi aktivista.

Noću, kroz bašte na leđima je doneo sanduk koji je sam izradio i spustio ga pored šimšira.

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: