Priče starog Vranja: Pera Šuster

U fokusu - Nedelja 11.05.2014 - 09:14

Će umrem, a neće saznam što sam poviše voleja - šenu mi Olgu ili špricer, govorio je Pera nakinče.

Nakić na svadbi ćerke vodi kolo Nakić na svadbi ćerke vodi kolo

Petar Nakić, poznatiji kao  Pera Nakinče rodio se 1904. godine u Vranju.U ratu je bio uz majku, a po očevom povratku pošao na šusterski zanat.

Prvo šegrt, sa 14 godina, pa kalfa.

Kalfeno pismo stekao je polažući 16. septembra 1926. godine, pred komisijom u sastavu: Janko Bošković, Dragutin Trajković, Jefta Nikolić, Bogosav Krstić i Bora Stojković.

Dobivši kalfeno pismo stekao je mogućnost da otvori samostalnu obućarsku radnju. To je i uradio. Radio je, pod kiriju, na više mesta u varoši.

Vrlo brzo pročuo se po izradi sandala i cipela. Stekao je stalne mušterije, meću kojima: dr Draguljuba Mihajlovića, profesora Tomu Srbinca, profesora Puljevića, advokata Ilića, pukovnika Mitu Mihajlovića i druge.

Sa 18 godina otvorio je šustersku radnju. Bio je dobar majstor i posao se širio.

Pre Drugog rata imao je osam radnika. Pročuo se po pravljenju salonskih cipela, koje su bile neka vrsta specijalne porudžbine.

Šusteri: Vasa Sojka, Kole Debeli, Rista Bulumač, Čapa iz Šapranca, Janko Pešić, Danča Dimirijević, naravno i otac, bili su začetnici obućarstva u Vranju.

Pera Nakinče bio je i u komisiji za polaganje šusterskih radnika, zajedno sa Tomom Sobincem i Ackom Antanasijevićem.

U radnji je uvek imao gotove cipele i sandale, raznih modela. Uoči  većih praznika, kada je bilo igranki, dolazili su mladići iz komšiluka ili deca njegovih prijatelja i razgledali cipele.

Znao je svakog, naročito njihove roditelje. Prišao bi i rekao: «Ajde, govori koje ti se dopadaju»?

Mladić bi rukom pokazao na model. Uzmi i večeras da upoznaš ubavo devojče. Sutra, čim otvorim radnju da vratiš cipele»!

«Koliko će košta to, majstor Pero»? - pitali bi. «Kad se ženite da me pozovete na svadbu»! - odgovarao bi..

Pera Nakić se oženio u 21. godini sa Olgom iz vranjske familije Čukljini. Imali su jedanestoro dece, od kojih su petoro ostali u životu.

Pera je imao sposobnost da predvidi i bio je prilagodljiv. U Drugom ratu, dve poslednje godine, sa partizanima, prošpartao je Kosmet sa puškomitraljezom u rukama.

Po povratku vratio se zanatu. Politika ga nije zanimala. Boravak u partizanima bio je garancija da će raditi u miru, bez trzavica i pritisaka.

Nije se bunio i kada su mu uzeli tri koze, i kada je Voja Samardžija, u ime vlasti i naroda, dolazio da mu popiše višak masti, vina i rakije.

Znao je i ko ih je potkazao. Nije se ljutio. «Sve prođe, vreme kao reka sve odnese, samo obraz ostane. I mali je veliki ako ga sačuvaš»! - savetovao je decu.  

Pravio je cipele do kraja života, do 1976. godine kada je umro. Popravljao retko, samo stalnim mušterijama.

Pera Nakić znao je u šali da kaže: “Umreću, a ne će saznam što sam poviše voleo: ženu Olgu ili špricer”!

Obožavao je, po završetku radnog vremene, da sa Duškom Budurcem, Stanišom Četvrtinom i drugim ispija belo vino «razbijeno» pri vrhu sodom vodom.

Od dece u imao je četiri ćerke: Zoru, Veru, Ljubinku i Zagorku i sina Staniša.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: