Promene u bujanovačkoj vlasti

U fokusu - Petak 10.05.2013 - 08:33

Vladajućoj albansko - srpskoj koaliciji u Bujanovcu pridružilo se i šest odbornika PDP-a Jonuza Musliua, pa će sada većina imati 29 od ukupno 41 mandata u Skupštini u tom gradu.

Musliu Musliu

Prema novom koalicionom sporazumu, na narednoj sednici SO Bujanovac Jonuz Musliu će biti izabran za predsednika Skupštine, prenosi „Blic“.

- Koalicionim ugovorom sa partijom Jonuza Muslijua mi smo samo učvrstili i stabilizovali lokalni parlament.

Osim toga, sve što je pripalo PDP pripalo je s albanske liste - kaže predsednik opštine Nagip Arifi, čija je Demokratska partija sa 12 odbornika pobednik poslednjih izbora.

Prema sporazumu, novi koalicioni partner je dobio mesto predsednika skupštine, pomoćnika predsednika opštine, dva mesta u Opštinskom veću, dva načelnička mesta i mesta direktora u Domu kulture, Turističkoj organizaciji i Centru za socijalni rad.

-  Ovo je logičan i očekivani potez dveju albanskih partija. Potpisani sporazum lokalnoj vlasti daje perspektivu, a građanima sigurnost i poverenje.

Dakle, učinili smo ono što je u interesu Albanaca i Srba u Bujanovcu - objašnjava Jonuz Musliju.

Najviši politički predstavnici lokalnih Srba u Bujanovcu nemaju ništa protiv novog koalicionog sporazuma Arifija i Muslijua.

- Znate, pitanje pojačanja albanskog dela u lokalnoj vlasti bilo je aktuelno od formiranja sadašnje koalicije. Za Srbe je bitno da je sada vlast učvršćena, a da mi nismo ništa izgubili - rekao je Stojanča Arsić, nosilac liste GG, najjače srpske liste u SO Bujanovac.

Međutim, izvori “Blica” kažu da su od konstituisanja vlasti u Bujanovcu i Priština i Tirana bili žestoko protiv i da su čak promenom uslovljavali dalju saradnju.

- Prištini pre svega nije odgovaralo da u lokalnoj vlasti od četiri albanske partije čak tri budu u opoziciji, a da sve tri srpske liste participiraju u vlasti.

Nije sramota reći da su nam oštro naredili da to promenimo - rekao je naš izvor.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, kaže za “Blic” da u tom telu nisu iznenađeni što u koalicionu vlast u Bujanovcu ulazi i stranka Jonuza Muslijua.

- Mi smo znali da će se to desiti. Koalicioni sporazum potpisan između albanskih partija i Srba istovremeno podrazumeva da će u okviru svake nove koalicije kvote koje će u ovom slučaju pripasti partiji Muslijua, odnosno mesta u javnim preduzećima i opštinskim strukturama, biti namirene iz postojećih albanskih kvota - navodi Stanković.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: