PRVA GODIŠNJICA: Malo ili mnogo, SVE ili NIŠTA?

U fokusu - Ponedeljak 12.06.2017 - 10:44

Koalicija SNS, SDPS, PUPS, PS i Romske partije „Jedinstvo“ 15. juna će slaviti prvi rođendan od trenutka kada su preuzeli vlast u Vranju.

Skupština prvi put u drugoj boji posle 70 godina FOTO OK Radio Skupština prvi put u drugoj boji posle 70 godina FOTO OK Radio

Na konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta 15. juna prošle godine 35 odbornika sa liste predvođene SNS - om uz tri odbornika SDS - a formirali su novu vlast, ali je početkom proleća ove godine SDS izašla iz ove koalicije.

Sadašnja naprednjačka vlast ostaće zapisana u istoriji po tome što je tog juna poslala SPS u opoziciju posle 70 godina neprekidne vladavine Vranjem.

Sasvim očekivano, Slaviša Bulatović, predsednik GrO SNS - a, smatra da je prva godina vlasti  bila uspešna, uprkos nasleđenim problemima i teškoćama sa kojima su morali da se nose i da ih rešavaju.

- Ova vlast je u proteklih godinu dana pokazala da je pre svega odgovorna prema građanima, da je mnogobrojnim problemima koje je nasledila od bivše vlasti pristupala krajnje odgovorno i savesno.

Ono što smo u kampanji obećavali, da ćemo se u vršenju vlasti ponašati krajnje savesno i odgovorno, to smo i uradili.

Mnoge stvari smo pokrenuli, promenili i napravili neke uštede, tako da sam ja kao predsednik GrO  SNS  - a izuzetno zadovoljan kako rade gradonačelnik i Gradsko Veće, ali i kako funkcionišu javna preduzeća.

Sigurno je mnogo bolje i činjenica je da je napravljen ogroman korak po pitanju funkcionisanja lokalne vlasti
- smatra Bulatović.

On dodaje da je najvažnije to što je grad vratio dugove od oko 550 miliona dinara, napravio uštede, ali i to što su pokrenute investicije u oblasti infrastrukture i industrije.

- Pomenuo bih dolazak ruskih investitora i zakup „Jumkovih“ pogona u te svrhe za pokretanje fabrike nameštaja.

„Vodovod“ je ralizovao i započeo velike infrastrukturalne projekte, zatim projekte u Industrijskoj zoni Bunuševac i još mnogo toga po pitanju razvoja i unapređenja infrastrukture.

Naravno, želeo bih i da pomenem izuzetno korektnu saradnju koalicionih partnera u proteklih godinu dana
- kaže Bulatović.

Jedina prava opozicija u vranjskoj Skupštini u proteklih godinu dana bila je DS.

Slobodan Stamenković, predsednik GrO DS - a, smatra da  se proteklih godinu dana funkcionisanja vlasti u Vranju može sažeti u rečenici „Mnogo obećavano, a malo učinjeno“.

- Obzirom na njihova predizborna obećanja i traženja mandata od građana, vezivajući to za republičku vlast, malo je toga učinjeno.

Obećavani su silni projekti, investicije, ali malo toga je urađeno u praksi.

Stalno su govorili da su nasledili dugovanja i probleme od prethodne vlasti, ali da je to bilo tako, ne bi mogli da se opet zadužuju.

Ne postoji više ni jedan razlog koji bi opravdao malo učinjenih stvari u Vranju.

Ranije je bila priča da Vranje trpi zato što nema sinhronizovanu vlast na republičkom i lokalnom nivou, sada su se oni sinhronizovali na svim nivoima, uz veliki broj odbornika u Skupštini ali malo su toga uradili 
- ocenjuje Stamenković.

On podseća da vlast nije usvojila komunalni plan i program za ovu godinu, da je već počelo leto, a da nisu sanirane rupe na putevima nastale u toku zime, a da od investicija i zapošljavanja nema ni traga.

Igor Andonov, lider nekadašnjeg odbora SDS - a, iako više nije u vlasti, smatra da je bilo objektivno veoma teško novoj vlasti u Vranju u proteklih godinu dana, zbog nasleđenih problema iz ranijeg perioda.

- Očekivao sma mnogo veću pomoć Vlade Srbije s obzirom na to da je bila zaista teška situacija u budžetu Vranja, koji je bio neodrživ.

Prvi put nije urađen komunalni program posle nekoliko godina.
Ali najveći cirkus ove vlasti je ponovna ljubav SNS - a i SPS - a, što je po mom mišljenju velika prevara građana.
 
I dalje smatram da je gradonačelnik Slobodan Milenković najbolji gradonačelnik u istoriji Vranja, jer čovek zaista pokušava da uradi nešto za ovaj grad, ali je najveći problem što su centri moći SNS nisu u njegovim rukama, već u rukama nekih pogrešnih ljudi
- ukazuje Andonov.

Zoran Antić,  lider vranjskih socijalista, osvrćući se na proteklih godinu dana opozicionog staža SPS - a i vlasti naprednjaka,  kaže da ova partija i nije bila opozicija u pravom smislu te reči.

- S obzirom da smo partneri na republičkom nivou, trudili smo se da jednim konstruktivnim načinom rada, predlozima i sugestijama  damo određene smernice u radu i rešavanju problema.

Suštinski je teško ocenjivati rad za godinu dana, zato što je to promena koja se u Vranju desila posle više decenija.

Neke nove društvene formacije su se struktuirale, kao i novi drugačiji klasni sistem u gradu.

Vladajuća većina je imala standardne probleme sa kojima smo se i mi u prethodnom periodu susretali, a to su nedostatak novca, komunalni problemi i oni sa infrastrukturom, veliki sistemi „Simpo“ i „Jumko“ u restrukturiranju, problemi u budžetu…

Sa drug starne, oni su išli na imenovanja ljudi, promene i kadrovska rešenja u proteklih godinu dana, sve u svemu bilo je i pozitivnih i negativnih stvari u radu vlasti u proteklih godinu dana
- navodi Antić.

Inače, predstavnici lokalne samouprave u Vranju, za kraj nedelje najavljuju konferenciju za medije na kojoj će detaljnije prezentovati rezultate svog jednogodišnjeg rada.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: