Rad na crno sve masovniji

U fokusu - Petak 09.11.2012 - 13:08

Vranjska Inspekcija rada ima pune ruke posla zbog sve učestalijih prijava radnika da su kod poslodavaca radili na crno.

Ilustracija Ilustracija

Inspektor Dušica Stojanović napominje da najčešće oštećeni ne reaguju na vreme iz straha zbog gubitka posla, pa svoja prava pokušavaju da ostvare tek kada dobiju otkaz u firmi.

- Poslodavac ih obmanjuje obećanjima da će ih prijaviti i plaćati im osiguranje, a do toga često i ne dođe – kaže inspektorka.
 
Ona  napominje da inspekcija može da reaguje samo u firmama koje su registrovane.

- U takvim preduzećima radnici moraju raditi po nekom pravnom osnovu, uz Ugovor o angažovanju. Poslodavac je u obavezi da u roku od tri dana nakon potpisivanja ugovora, radnika prijavi kod Fonda PIO i RFZO a da on dobije kopiju prijave.

I privremeno angažovano lice ima pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje   – objašnjava Stojanovićeva.

Prema njenim rečima najčešće zloupotrebe dešavaju se u obućarskoj industriji, prehrani, trgovini i kafićima jer se noćni rad ne kontroliše bez prijave i naloga za nadzor.

- Zaticali smo čitave smene sa 40 radnika koji su godinama radili na crno iako su novčane kazne za poslodavce enormne i kreću se  od 800 000 do 1.000.000 dinara – kaže Stojanovićeva. 

Radmila Stanković godinama je radila na crno. Kaže, u potrazi za poslom, a  bez ikakvog osiguranja, uz minimalnu cenu rada,  prihvatala je da radi na ispomoć u kuhinjama restorana, kioscima brze hrane i u trgovini.

- Svi poslodavci obećavali su isto, platu i staž ali to su bile samo prazne priče. Svesno sam prihvatala sve to jer sam se borila za egzistenciju.

Kada sam posle izvesnog vremena shvatila da lažnim obećanjima nema kraja napustala sam  posao  – kaže Stankovićeva.
  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: