Radili u ZC, ostali bez knjižica

U fokusu - Četvrtak 20.10.2016 - 21:56

Radnicima Zdravstvenog centra u Vranju koji su tokom jula dobili otkaz, a njih ima 31, nisu uplaćivani porezi i doprinosi, zbog čega ne mogu da ostvare prava na novčanu nadoknadu, niti da overe zdravstvene knjiice, tvrde neki od otpuštenih.

U ZC na delu diskriminacija zaposlenih? Foto: OK Radio U ZC na delu diskriminacija zaposlenih? Foto: OK Radio

OK Radiju se javilo dvoje dugogodišnjih radnika vranjskog ZC, koji imaju identičan problem, ostvarenje svojih osnovnih prava.

Radi se o grupi takozvanih „neugovorenih radnika“, koji su u velikom broju zapošljavani neposredno pred lokalne izbore 2012. godine u vreme kada je direktor ZC bio Uroš Trajković.

Jedan od otpuštenih radnika, Vladimir Ristić javio se OK Radiju da opiše težak položaj u kojem se našao, nakon skoro pet godina rada u ovoj ustanovi.

- Radio sam u administraciji ZC i imao sam rešenje o zaposlenju na neodređeno vreme.

Nakon što sam otpušten prošlog meseca, otišao sam u filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) kako bih ostvario pravo na novčanu nadoknadu i overu zdravstvenu knjižice.

Međutim, tamo su mi rekli da prava ne mogu da ostvarim zbog toga što mi nisu uplaćivani porezi i doprinosi
– kaže Ristić.


Situacija u kojoj se našao ovaj Vranjanac je blago rečeno opasna za njega, jer se radi o hroničnom bolesniku.

- Ja sam hronični dijabetičar, zavisan od uzimanja insulina.

Kako mi je zdravstvena knjižica neoverena, sve troškove svakodnevne terapije moram da snosim sam, i to sada kada sam dobio otkaz
– kaže za OK Radio Ristić.

On navodi da su mu u ZC rekli da će pokušati da ovaj problem reše u roku od 15 dana.

Gotovo identičan problem ima i još jedna Vranjanka, koja se javila OK Radiju, ali je želela da ostane anonimna.

- Ukupno sedam godina sam radila u raznim službama ZC, a od 2012. godine imam rešenje o zaposlenju na neodređeno vreme.

Kada sam se javila u NSZ, rekli su mi da zbog neuplaćivanja poreza i doprinosa ne mogu da ostvarim prava koja mi pripadaju
– kaže naša sagovornica.

Ona nije želela da joj se javno objavljuje ime, jer traži drugi posao i plaši se da bi mogla da ima dodatne probleme.

Sagovornici OK Radija kažu da, iako se radi o nemedicinskom osoblju, među otpuštenima ima i onih za čijim poslovima ima potrebe u vranjskom ZC.

Problem takozvanih „neugovorenih radnika“ je jedan od gorućih u vranjskom ZC, a njegov menadžment je duže vreme ovim radnicima obećavao rešavanje statusa i isplaćivanje zarada preko RFZO, kao i za ostale radnike.

U međuvremenu je donešena odluka o racionalizaciji broja zaposlenih, na osnovu koje je 31 radnik otpušten tokom jula, ali je problem u tome, kažu naši sagovornici, što njome nisu obuhvaćeni svi radnici.

Svi „neugovoreni“ koji imaju rešenja na neodređeno vreme trebalo bi da su u istom statusu i u istoj poziciji kao i svi ostali zaposleni, a to nije bio slučaj.

Dok neki od otpuštenih najavljuju tužbe protiv ZC, ostaje im bar nada da će pitanje neuplaćenih poreza i doprinosa biti što pre rešeno, kako bi mogli da ostvare najosnovnija prava, kao što je pravo na lečenje.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: