Re - brendiranje: Karapera, vranjski Raspućin

U fokusu - Subota 08.03.2014 - 14:29

Vranje - Poznati vranjski solunski ratnik i čuveni igraorac Aleksandar Stamenković - Lece Karapera bio je prototipp srpskog oficira svog doba - visok, koščat, pravilnih crta lica sa negovanim brkovima kao čengelima.

Karapera Karapera

Visoka čela, dušmanskih ruku, a tek oči. „Ono su žar oči, da te ne pogleda. Odneznaješ, cela si u bunal’k, samo na jedno misliš: ah, pust merak“!, govorile su žene pred portom i kapidžikom spuštajući pogled ka zemlji.

Voleo je život, sagorevao u njemu. „Gde je oro, tu je on da izvadi maramče i bude kolovođa. A, gde je oro tu su pesme i žene.

Namami ih u klopku kao vrapce pred Božić. I kako vika naš Bora “samo koju neje pogledaja tuj neja miluvaja i celivaja“, govorilo se u starom Vranju.

Lece Karapera ili vranjski Raspućin kako su ga njegovi savremenici zvali početokom 20. veka, 1902. godine, radio je srpskom konzulatu u Skoplju.

U Prvom ratu bio je istaknuti artiljerijski oficir, kapetan prve klase, solunski borac. Penzionisan je 1927. godine u 43. godini života.

Iako je izašao u penziju, voleo je da nosi vojničke čizme, vojničko odelo, da jaši konja i krene prema Ćoški, Donjem Vranju, Saraini, Raški… Znao je svaku šarenu belku i crnku po vinogradima i po kućama.

Bio jedan od pionira konjičkog sporta i učesnik konjičkih trka u Vranju i Srbiji, koji ima svoju istoriju između dva svetska rata. Sa konjem Alijom, na konjskim trkama, osvojio je devet prvih mesta i 14 drugih.

Sa drugim konjem Pečujem nije mnogo učsetvovao na trkama jer mu je brzo uiginuo. Kao uspomenu na njega do kraja žvota držao je na stolu prepariranu kopitu sa potkovicom.

Vranjanci su ga, ipak, najviše znali kao vrsnog igraorca, jednog od autentičnih čuvara starovranjanskih ora.

Igranju se učio još kao dečak kada bi čalgidžije i meteri krenuli da sviraju “tn’ko i visoko” razna kolska ora, a potom čuvene vranjska kola: “Pembe”, “Preševku”, “Emčino”… sviralo se i  igralo po cvetnim baštama, u senci šan dudova, obasjanim srebrnastom mesečinom, u blizini reke Odžinke.

Tu je Lece Karapera izrastao u najboljeg folkloristu i čuvara klasične vranjske tehnike u kolu.  

Imao je suprugu Kocu i ćerku Dragicu, glumicu u prvom posleratom pozorištu.

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Срба
04.05.2021. , 18:01
Била је привилегија познавати га. Био је жива легенда тог времена.