"Samo decu nismo vadili iz šahtova"

U fokusu - Utorak 03.06.2014 - 10:22

Ulice u Vranju često bivaju naružene svakojakim otpadom, a ovakva nedela Vranjanaca pojačavaju i neprijatni mirisi koji dolaze iz velikog broja šahtova, a ponajviše onih u centru grada.

Ilustracija iz centra Vranja Ilustracija iz centra Vranja

Događaj koji se zbio u nedelji za nama, kada je neko rasuo motorno ulje po ulici i izazvao više saobraćjnih nesreća, potvrdio je bezobzirnost Vranjanaca, jer su tada samo pukom srećom izbegnute ljudske žrtve.

Ninoslav Novković iz službe za održavanje u „Vodovodu“ kaže da se šahte i kanalizacije vrlo često koriste nenamesnki i da se to dešava u svim delovima grada.

- Sugrađani bacaju sve što vam padne na pamet, samo još decu nismo vadili. Sa prolećem često odlažu ostatke iz kace, leti to budu komine, a na jesen tokom svinjokolja bacaju se ostaciivotinja - kaže Novković i dodaje da po Odluci o upotrebi kanalizacija nije dozvoljeno odlaganje nikakvih zapaljivih supstanci u kanalizacione odvode, pa čak ni kišnice.

Nemanja Nuhijević, gradski većnik zadužen za pitanje ekologije i zaštite životne sredine, mišljenja je da svest Vranjanaca po pitanju odlaganja otpada veoma mala.

- Grad Vranje ima dovoljan broj kontejnera i kanti za otpatke koji su postavljeni na strateškim mestima sa dozvolom Sekretarijata za urbanizam.

Ipak mora da se poradi na pojačanju fizičkog čišćenja ulica, ali bi uporedo sa tim trebalo raditi i na edukaciji stanovništva – rekao je Nuhijević.

On dodaje da će grad kroz dve nedelje otpočeti sa čišćenjem Vranjske i Sobinske reke, a uporedo će se raditi i na čišćenju divljih deponija u njihovom toku.

Gradske vlasti poslednji put su organizovali akciju čišćenja ove dve reke pre šest godina kada je na tri kilometara rečnog toka nakupljeno preko 70 kubika smeća.

Čišćenje je bilo kratkog daha, jer su Vranjanci nastavili sa starim navikama i za samo dva meseca nova smetlišta su oformljena na identičnim mestima.

Sve ovo možda i ne bi delovalo toliko čudno da grad nije 2009. godine proglašen za „najevropskiji grad u Srbiji po ekološkoj svesti“ od strane tadašnjeg ministra za zaštitu životne sredine, Olivera Dulića.

Srđan Stošić, načelnik komunalne policije kazao je da njegova služba svoj rad bazira na preventivi, a da ako za tim postoji potreba deluje i represivno.

- Mi smo nadležni samo ukoliko počinioce uhvatimo na delu kako odlažu otpad na mestu koje za to nije predviđeno i tada im izričemo novčanu kaznu od 5.000 dinara.

Nedavno se desio slučaj u Kolubarskoj ulici, kada je došlo do izlivanja tečnosti nalik ulju po kolovozu ali nismo mogli da utvrdimo niti počinioca niti lokaciju izvršenja – navodi Stošić.

Pojedini sociolozi tvrde da tamo gde dolazi do ruženja prirode i čistoće generalno, jeste puka slika čovekovog nezadovoljstva samim sobom.

Tako ispada da su Vranjanci neki vrlo, vrlo nezadovoljni ljudi.

Milan Zdravković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: