Saradnja medija, policije i tužilaštva BRŽE REŠAVA PRETNJE NOVINARIMA

U fokusu - Nedelja 10.12.2023 - 11:20

Samo direktnom, intenzivnom komunikacijom i saradnjom između novinara, policije i tužilaštva na svim nivoima, mogu se uspešnije i brže rešavati slučajevi pretnji i napada na novinare i stvarati preduslovi za prevenciju da do takvih situacija ne dolazi.

Foto S.Tasić/OK RADIO Foto S.Tasić/OK RADIO
Ovo je glavni zaključak brojnih sastanka novinara i urednika medija sa predstavnicima MUP - a i tužilaštva koje su u proteklom periodu organizovala novinarska udruženja širom Srbije. 
 
Prvi sastanak ovakvog tipa, podsetimo, održan je u Vranju prošle godine.
 
Uspostavljanjem Stalne radne grupe za bezbednost novinara postignut je vidljiv napredak kada je reč o prijavama i brzini reagovanja u zaštiti bezbednosti novinara.
 
U Vranju je od juna prošle godine ustanovljen ovaj proces i pokazao je rezultate kada je reč o pretnjama i uništavanju imovine OK Radija. 
 
Veran Matić, jedan od članova  Stalne radne grupe za bezbednost novinara, kaže da je stalna komunikacija između tužilaštva, policije i novinarskih udruženja doprinela pokretanju sudskih procesa koji su doveli do efikasnih presuda, ali postoji još otvorenih slučajeva na kojima se mora zajednički raditi.
 
- Na jednom od suđenja Dejanu Nikoliću Kantaru u slučaju pretnji i uništenaj imovine OK Radiju, imali smo zahtev da se isključi javnost.
 
Njegovo obrazloženje za tako nešto je poruka “da će stradati neko nevin, kao što sam i ja nevin u sudskim procesima, pa zahtevam da se isključi celokupna javnost i članovi moje porodice”.
 
Dakle on je zahtevao isključivanje javnosti, uglavnom novinara koji se ovde pojavljuju, jer on navodno očekuje neku vrstu nasilja i ugrožavanja sopstvene bezbednosti.
 
A ustvari, potpuno je jasno da je ovo bila otvorena pretnja, da će se dogoditi nasilje, ali ne prema njemu, nego prema žrtvama, eventualnim svedocima i novinarima koji dolaze da izveštavaju, kao i novinarima iz Stalne radne grupe i prema svima onima koji su posmatrači - pojašnjava Matić.
 
U tom, kao i nekim drugim slučajevima na lokalnom nivou, Stalna radna grupa je predstavljala sponu između ugroženih novinara i lokalnih tužilaca i policajaca i uspela je da u određenoj meri povrati poverenje novinara u institucije i smanji polarizaciju u samoj novinarskoj zajednici. 
 
Viši glavni tužilac u Vranju Danijela Trajković, ocenjuje da je Vranje sa područnim tužilaštvima primer dobre prakse u ovoj oblasti.
 
- Kroz ove kontakte koje smo imali i sa Stalnom random grupom za bezbednost novinara i sa posetam predstavnika NUNS - a i UNS - a, u razgovorima smo pohvaljeni da smo u potpunosti implementirali opšte obavezno uputstvo u postupanju kada se prijavljuju pretnje novinarima
 
Imamo neke ozbiljne rezultate, čak neka zapažanja da možemo da budemo primer dobre prakse, upravo i na nekim slučajevima gde se OK  Radio javio kao oštećeni u postupku.
 
Nastavićemo  sa ovom praksom, tu smo da zaštitimo sva lica koja budu oštećena nekim krivičnim delom, a odnose se na poslove koje obavljaju novinari - poručuje Trajkovićeva.
 
Ovakva komunikacija je veoma važna kao razmena iskustava, kako bi se shvatila ozbiljnije profesija novinara, uloga novinara u zaštiti javnog interesa, prava novinara, kako bi i tužioci preciznije shvatili kakve posledice proizvode samovoljne, nasilne radnje i napadi na novinare. 
 
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: