Sirovari, naši koledari

U fokusu - Sreda 15.01.2014 - 10:16

U južnoj Srbiji, dakle Vranju, Vranjskoj Banji, Bujanovcu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Bosilegradu i okolnim selima, uoči pravoslavne srpske Nove godine poznat je običaj koji se zove “sirovari – čestitari”.

Sirovari u akciji Sirovari u akciji

U tim našim krajevima najčešći čestitari su bili sirovari ili koledari -  mladići odenuti u kožuhe, s maskama na licu, klepetušama vezanim za ruke i obaveznim velikim čobanskim štapom.

U koledarskim pesmama oni su nabrajali dobre želje upućene domaćinu i njegovim ukućanima, njivama i stoci, najavljivali dolazak proleća, a kao nagradu dobijaju poklone ili novac.

Danas je običaj sirovara-čestitara zadržan, ali je dosta modifikovan i uprošćen.

- U našem selu Korbevcu kod Vranjske Banje, uveče 13. januara, idemo "sirovari", mladići od 16 do 18 godina.

Našu grupu sačinjavaju muški koledari, a nege ima i jedna ženska, to je mladić koji se preobučen u žensko i nosi korpu u kojoj je lutka, koja simbolizuje dete, plodnost, zdravlje i napredak.

Naša grupa mora da je neparna i mi smo bili po kućama u mahali Ćevanci, i to: Peđa, Nikola, Stefan, Marko i Marjan. Sirovari su obično grupe od desetak mladih ljudi, koje idu od kuće do kuće i svaka ima svoj reon u selu ili mestu.  

Ranije su se, pričaju nam bake, pevale bogomoljačke pesmese, a danas lazaričke ili koledarske.

Pevamo, neko svira u frulu, igramo, a najviše naša mlada “nevesta”. Svaka kuća gde odemo otvar vrata, sa radošću nas dočekuje i dariva, nešto para ili najviše voća, a dobijamo i jaja – priča Stefan, jedan od mladih sirovara iz Korbevca.

Pesme koje pevaju sirovari za pravoslavnu sprsku Novu godinu, danas su iste, kao i lazaričke za Đurđevdan

- Pesma kojom se najavljuje naš dolazak počinje: „Dobro jutro domaćice, ravni dvori izmeteni, izmeteni isčisten”…  

Ako pevamo za devojku u ćuki, onda je: „Igrala se devojka sa zlaćanu jabuku, upade joj jabuka u trojica junaci, ona im se moleše, dajte mi ju jabuku“…

Ako je muško dete u kuću kreće pesma: „Grize dete jabuče, ujede se rukicu. Lele, lele ručica devojačka dušica“… Za momka pevamo: „Ljubi momče devojče u zelenu livadu, pod petrovku jabuku“… Ako je u kuću mlada nevesta krenemo: „Izašla Ristena sa bele ruke testene“…

U bogatije kuće, ide obavezno pesma: „Lastavice lete na nebo, oblaci zbore kiša da padne, kiša da padne pare da se sakupljaju“ – navodi Nikola.

Od običaja sirovara-čestitara u južnoj Srbiji jedino su se razlikovali oni u Gornjoj Pčinji više Trgovišta, mada i tamo se danas sve promenilo i modifikovalo.

Naime, tamo su uoči pravoslavne srpske Nove godine kuće obilazile grupe mladića sirovara, a pri tom je jedan od njih džarao vatru, ne bi li izmamio što više varnica, i za to vreme blagosiljao dom i njegovu čeljad.

Za uzvrat su dobijali darove, uglavnom voće.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: