Slatki preduzetnički svet Marije Dejanović (FOTO)

U fokusu - Sreda 06.10.2021 - 13:41

Marija Dejanović iz Vranja, nesuđena profesorka srpskog jezika i književnosti, ima neobičan i sladak hobi, koji je vremenom pretvorila u izvor prihoda za svoju porodicu, a uz to sve ove godine pokušava da kroz njega pomogne deci i omladini koja boluju od karcinoma.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

Dejanovićeva pravi torte koje ukrašava unikatnim figurama i slikama, a široj javnosti je postala poznata poslednjih nekoliko godina, kada je sa još dva restorana iz grada u centru Vranja organizovala prodaju torti, kolača i gotovih jela u humanitarne svrhe za osobe obolele od karcinoma.

A Marijin slatki svet počeo je da se stvara pre nekolikiko godina, kada je njen suprug morao u invalidsku penziju.

To nisu bili dovoljni prihodi za našu porodicu, a kako zbog dece nisam mogla da radim ništa van kuće, počela sam da pravim torte i kolače koje sam prodavala.

Vremenom sam veštine usavršavala, kupovala pribor za izradu figurica i počela da stvaram slike, figure i motive, nalazaeći inspiraciju u likovima i junacima crtanih filmova, jer to mališani najviše vole
- priča Dejanovićeva.

Ova majka dvoje dece studirala je srpski jezik i književnost, radila na radiju, pisala pesme i oduvek bila okrenuta ka umetnosti.

Osećaj za lepo, ljubav prema umetničkom stvaranju uopšte, Marija je usmerila ka izradi unikatnih toreti, kolača, mafina i drugih poslastica, pogodnih za različita slavlja, od rođendana do svadbi.


- Od pre 13 godina do danas prošli smo dug put usavršavanja, stalno radeći, učeći i iznalazeći nove motive i inspiracije.

Danas se naša radionica za izradu torti zove “Bubamara slatki svet” i predstavlja stub stabilnosti za našu porodicu.


Pravimo torte za sve vrste slavlja od rođendana, preko proslava firmi, pa do svadbi.

Mušterije su stekle poverenje,
tako da nam dopuštaju da sami odaberemo motive, opišu nam šta žele, a često i daju modele torte koju bi da im uradimo
- navodi Dejanovićeva.

Humanitarne aktivnosti su došle sasvim slučajno, a odziv je bio više od očekivanog.

- Uvek smo prikupili novac više nego što smo očekivali, jer je odziv bio stvarno dobar kada je trebalo prikupiti sredstva za lečenje nekoliko naših sugrađana kojima je otkriven karcinom.

Prodajom se sakupi više novca nego da se u humanitarne svrhe da onoliko koliko stvarno košta torta ili neko jelo.

Nakon svih tih akcija, želela bih i volela da se nastavi ovakva tradicija prikupljanja pomoći
 
- poručuje Dejanovićeva.

Mnogi koji su probali njene torte kažu da one imaju dušu, baš zbog toga što su unikatne, sa puno detalja, rađene precizno i s ljubavlju, koje naravno zna da podeli i sa onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Kao i mnoge preduzetnike i Mariju je pogodila pandemija korona virusa. Zabrana održavanja skupova poput rođendana, svadbi i drugih proslava, veoma je loše uticala na sve, pa i na ovu radionicu torti i kolača.

- Nismo radili neko vreme, pa kasnije sa smanjenim kapacitetima. To nije ni izbliza kao nekada.


Nadam se da ćemo opet raditi kao što smo i ranije, ne samo što s etiče proizvodnje i plasmana slatkiša naših, već što se tiče i humanitarnih akcija.Situacija je pogodila sve ugostitelje, pa i nas.

Takođe, savetovala bih sve žene da se odvaže i krenu u preduzetničke vode, šta god da rade, jer kad radiš za sebe, to je ono pravo
- ukazuje Marija.

S.T.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Vranja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.






 

Foto Galerija

Bubamara Slatki svet

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: