Slobodna prodaja pirotehnike u Vranju

U fokusu - Sreda 26.12.2012 - 13:10

Petarde, vatrometi i ostala nedozvoljena pirotehnička sredstva slobodno se prodaju na tezgama u Vranju. Komunalna policija je krenula u obilazak tezgi i školskih dvorišta.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Jedan od prodavaca na šetalištu kaže da nema dozvolu za prodaju pirotehnike i da to radi na sopstveni rizik.

– Nemam ništa od papira i znam da je to strogo zabranjeno i kažnjivo, ali ja od toga izdržavam porodicu. Prodaja ide slabo, iako su cene pristupačne za razliku od pirotehničkih sredstava u zvaničnim prodavnicama tih artikala.

Do sada nas niko od nadležnih nije „jurio“ i ne očekujem da ćemo imati bilo kakvih problema. Javna je tajna da većina prodavaca čestitki prodaje i petarde, samo što nisu na vidljivom mestu.

Ja ne mogu i neću da se krijem, jer je prodaja i onako slaba, pa šta bude, biće. Odgovorno tvrdim, a u to možete i da se uverite da sredstva ne prodajem deci mlađoj ispod 18 godina – kaže prodavac.

Neki od njih nasrnuli su na novinara OK Radija i tražili da izbriše sve fotografije koje je načinio na tom mestu, kao i da ni u kom slučaju ne piše o slobodnoj prodaji zabranjenih proizvoda.

Nenad Stamenov, načelnik Komunalne policije u Vranju kaže da do sada nije bilo zaplene pirotehničkih sredstava, ali da su komunalci krenuli u kontrolu prodaje na šetalištu.

– Kada pronađemo takvu vrstu robe, to karakterišemo kao nelegalnu prodaju pirotehničkih sredstava. Kazne su od 2.500 dinara pa na više.

Možemo da oduzmemo svu robu, ali i da podnesemo krivičnu prijavu protiv prodavca.

Ne čekamo policijski nalog, već radimo po Odluci grada o komunalnom uređenju, tako da i policija ima svoj poseban deo zadatka na suzbianju nelegalne prodaje pirotehnike.

Ovih dana imamo pojačane kontrole uličnih tezgi i obilazimo školska dvorišta, pošto se petarde najviše prodaju deci osnovnoškolskog uzrasta – kaže Stamenov.

Hirurg Miroljub Stanković apeluje na sve građane Vranja, posebno na decu, da ne kupuju pirotehnička sredstva, jer posledice, kako je kazao, mogu biti nesagledivo katastrofalne.

– Oko Nove godine nam dolaze pacijenti, a ponajviše deca sa jezivim povredama ekstremiteta zbog petardi i vatrometa. U većini slučajeva dolazi do trajnog invaliditeta, jer petarde mogu da raznesu prste, šaku, može doći do trajnog slepila i oštećenja kože lica i ruku.

U ovom periodu vranjska Hirurgija je prepuna pacijenata sa takvim povredama, pa apelujem na decu, roditelje i nadležne službe da punu pažnju posvete tom problemu koji postaje sve veći – kaže Stanković.

Inače, na tezgama sa pirotehnikom cena kutije petardi od 100 komada je od 150 do 200 dinara u zavisnosti od proizvođača.

Vatrometi sa osam boja su 250 dinara, dok je jedna petarda u obliku bombe 150 dinara.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: