Šta (nam) rade gradski većnici?

U fokusu - Ponedeljak 09.09.2013 - 10:47

Više od godinu dana prošlo je od kako je formirano aktuelno Gradsko veće u Vranju, a rezultati rada većnika su manje ili više nepoznati javnosti.

Sa sednice Gradskog Veća u Vranju Sa sednice Gradskog Veća u Vranju

Osim što je teško većinu njih naći u svojim kancelarijama i što mesečno zarađuju oko 82.000 dinara, moglo bi se oceniti da neki od njih ne mogu ni da konkretno nabroje rezultate svoga rada.

Član Gradskog veća zadužen za državnu upravu i lokalnu samoupravu Miloš Antanasijević kaže da bi svoje rezultate mogao da nabraja dva dana, ali da za to nema vremena.

Na opasku novinara OK Radija da je izjava potrebna za ponedeljak, Antanasijević je kratko odgovorio „e šta bih ja sve danas voleo da uradim, pa ne mogu“.

Nešto slobodniji bio je gradski većnik Aleksandar Stajić, zadužen za zdravstvenu zaštitu.

– Uspeli smo da izdvojimo novac za vantelesnu oplodnju i mislim da su već tri žene u drugom stanju.

Gde god sam mogao, davao sam jednokratnu pomoć bolesnim i iznemoglim licima u vidu lekova i besplatne zdravstvene nege – kaže Stajić.

Član Gradskog veća koji brine o sportu ili bi bar tako trebalo da bude Darko Filipović, najpre je pitao zbog čega se pitanje rada gradskih većnika pokreće, a onda je odgovorio da ne zna kakav odgovor treba da da.

– Stvarno ne znam šta da odgovorim u ovom trenutku. Neka bude da sam ponosan što smo uradili Pravilnik o kriterijumima i finansiranju u oblasti sporta.

Radimo na raznim projektima, pa ćemo da vidimo kasnije šta smo uradili, a šta nismo – kaže Filipović.

Najponosniji na rezultate svog rada u poslednjih godinu dana je, čini se, većnik zadužen za poljoprivredu Nenad Veličković.

– Ako mislite na rezultate na poslovnom planu, ima ih dosta. Od kako sam gradski većnik promenjene su mnoge komisije koje se tiču rada i funkcionisanja službi iz sektora poljoprivrede.

Raspisani su konkursi za veštačko osemenjavanje, dodelu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a očekujem da će sada opet resorno ministarstvo odobriti dodelu zemljišta po drugi put.

Vranje će uz pomoć Progresa dobiti oko 40 000 sadnica šljiva, jabuka i višanja. Bio sam učesnik mnogih sastanaka, ali i seminara koji je trajao četiri dana u Austriji – kaže Veličković.

Portparol Gradskog veća Branimir Stojančić kaže da su svi članovi GV na stalnom radu u Gradskoj upravi, što podrazumeva svakodnevni dolazak na posao sa punim radnim vremenom i rad po unapred utvrđenom planu.

– Oni su direktna veza između lokalnih službi i resornih ministarstava. Ima milion obaveza za gradskog većnika, ukoliko hoće da radi – kaže Stojančić.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić ne deluje baš zadovoljno kada je reč o rezultatima gradskih većnika u poslednjih godinu dana.

– To je vrlo ozbiljna i opširna tema kojom ću se pozabaviti u narednom periodu. Tema rada pomoćnika gradonačelnika i gradskih većnika će svakako biti na dnevnom redu kolegijuma u narednih petnaestak dana.

Temeljno ćemo pretresati sve ono što su do sada uradili i što su trebali da završe, dakle pojedinačno.

Već u utorak to isto očekuje direktore svih javnih preduzeća u Vranju.

Ono što u ovom trenutku mogu da kažem na račun većnika je da imaju prelaznu ocenu za angažovanje, ali situacija na terenu mora da bude mnogo bolja – kaže gradonačelnik Antić.

Inače, sadašnje Gradsko veće formirano je jula prošle godine i ima 11 članova i jednog sekretara.

Ako se broj većnika pomnoži sa visinom njihovih neto zarada, ispada da oni koštaju građane oko milion dinara mesečno, plus još toliko za poreze i doprinose, mesečno naravno.

Aleksandar Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: