ŠUMOKRADICE pustoše jug Srbije

U fokusu - Ponedeljak 26.03.2018 - 07:57

Prema podacima Šumskog gazdinstva Vranje, za poslednjih 18 godina u Kopnenoj zoni bezbednosti posečeno je više od 200.000 kubika drveta, a najgore je što se krađi šume na jugu Srbije ne nazire kraj.

Šumokradicama teško stati na kraj FOTO: Free Images Šumokradicama teško stati na kraj FOTO: Free Images
Prema podacima “Srbijašuma”, najviše šume se ukrade na jugu Srbije, na teritoriji Kuršumlije, Leskovca i Boljevca, a od mesta sa najviše bespravne seče je i područje Vranja.
 
Najveći broj bespravne seče čine Albanci koji prelaze administrativnu liniju između Kosova i Srbije, koju bi trebalo da obezbeđuju pripadnici KFOR-a
 
Vlada Dimitrijević, rukovodilac Službe planiranja i gazdovanja „Srbijašuma – Šumskog gazdinstva Vranje“ kaže da se krađa šume u Kopnenoj zoni bezbednosti masovno odvija od 1999. godine.
 
- Prema našim podacima, od 1999. do 2017. godine, na ovom području je posečeno 227.622 kubnih metara šume.
 
U slučajevima krađe na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom mi malo toga možemo da učinimo, jer ni vojska ni policija nemaju ingerencije da štite šumski fond – kaže Dimitrijević.
 
Prema njegovim rečima, čeka se da država reši ovaj problem „na višem nivou“ kako bi se stalo na put šumokradicama.
 
Dimitrijević navodi da je situacija dodatno opterećena i činjenicom da na ovom području nema ni novog pošumljavanja.
 
- Iz razloga bezbednosti, mi u Kopnenoj zoni bezbednosti ne vršimo pošumljavanje.
 
Mi radimo na pošumljavanju drugih teritorija u okrugu, prvenstveno na područjima Surdulice, Bosilegrada i Bujanovca – navodi Dimitrijević.
 
Da krađa šume, kao i svaki drugi unosan posao ne poznaje granice, ali ni nacionalne podele, svedoče podaci da je bilo i krađe šume koja je u vlasništvu Albanaca.
 
Pored bespravne seče na području Kopnene zone bezbednosti, krađe ima I u drugim područjima juga Srbije.
 
Među najviše stradalim šumama, koje su najviše sečene, su državne šume na planini Kukavica, kao i privatne i državne šume u opštinama Trgovište i Bosilegrad, pokazuju podaci istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
 
Za poslednjih 10 godina krivično delo šumska krađa ubedljivo stoji na prvom mestu u odnosu na sva ostala dela protiv životne sredine, kažu podaci Zavoda za statistiku Srbije.
 
Broj osoba protiv kojih su podnete krivične prijave se za 10 godina gotovo udvostručio, od 1.314 u 2007. godini do 2.007 prijavljenih u 2016. godini. 
 
Samo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je od januara 2014. godine do jula 2017. godine zbog ilegalne seče podnelo skoro 3.000 krivičnih prijava protiv preko 2.500 osoba.
 
Svake godine prosečno oko 450 osoba bude osuđeno zbog krađe šuma, ali većinom je reč o uslovnim presudama, govore podaci CINS-a.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: