Sveti Nikola, vranjska slava

U fokusu - Sreda 18.12.2013 - 22:59

Vranje - Kad pitate Vranjanca da li je bio kod nekog na Svetog Nikolu čućete uobičajen odgovor: „Zaređam od pet popodne, pa do dva preko noći, na zaslugu, na dan slave, plus patericu. Ženi sam rekao deset dana ribu očima u kuću da ne vidim.

Slava u Vranju Slava u Vranju

Svi spremili, ako ne uzmeš uvredićeš ga, a bio ti je na slavu i non stop si ga nutkao jelom i pićem“.

Pića ima u izobilju, svako od gostiju donese flašu vina ili sto grama  kafe, ali domaćin je u podrumu spremio bogatu zalihu vina, piva, rakije, sokova, kisele vode.

- Ponovo je u modu domaća rakija i domaće vino i pelinkovac za žene obavezno.

Izreka, „Za dobru svinju nema loše pomije“ ne važi. Svuda piješ dobru domaću rakiju, a vino ove godine nikad bolje.

Mraz ga presekao, pa kao da zbori iz čašu. Domaćin nazdravlja više puta, mlađi kao da deljaju daske tako ljušte piće, a stariji, kao prošlo njihovo, prepili u mladost, a ne ispuštaju čašu.

„Gde je teklo pa će teči“, viče žena kad dođu kući i pre spavanja muž stenje: „Lele, ne li pretera, da li će mi je poslednje“ – kaže jedan od onih koji četiri dana “krsti vodu” Vranjem.

Za kraj se ostavlja odlazak kod najbližeg druga ili prijatelja gde može na miru, bez ikakvog stida da se pije i kroz priču nasmeje ili olakša duša.

Jedan od naših sagovornika bio je kod osam slavljenika u gradu i kod jednog u obližnjem selu. Negde je bilo bogatije, negde nešto skromnije.

Uglavnom svuda na stolu stoji slavski kolač i sveća. Jelo posno, piće i na kraju kolači.

Slavska trpeza sa pićem u proseku domaćine košta oko 300 evra. Taman da se ljudski dočeka pedesetak gostiju u tri slavska dana.


- Ribe, retko ko prži ispod 20 kila. Oslić je standardan, ali i skuša, pastrmka i to na skaru.

Sada, iako je nemaština udarila, na više od pola Vranje na kućna vrata kao čuma, ribe se ređaju u tanjiri kao kolačići.

Hoćeš običan oslić, hek, skušu, pastrmku, soma, šarana, tolstolobika, losos… Gosti se uglavnom pružaju za pastrmku, a domaćini viču: „Bože, što je ove godine oslić ukusan“! – kaže sagovornik.

Stolovi su prepuni raznovrsnih posnih salata. Od standardnih, koje se prenose s kolena na koleno, do modernih, od morskih plodova i pečuraka.

Svakoj slavi dođe kraj, pa i Svetom Nikoli. „Zdravlje, pa  do godine da budu još puniji stolovi“, viče se na rastanku.

- Do godine, kad bruto dohodak povećamo za tri odsto budžet za slavu mogao bi da se poveća na 500 evra za prosečne porodice – kaže naš sagovornik i završava priču.

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: