Sveti Trifune, zaštiti i podari grožđa i vina

U fokusu - Subota 15.02.2014 - 02:17

Vranje - Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u vranskom kraju, a slave ga posebno vinogradari.


Svetog Trifuna je proslavio i Mića Stojanović, domačin i vinogradar iz Vranja, sa svojim najbližim prijateljima, u vinogradu u Bunuševcu.

- Nasledio sam vinograd od predaka. Od kako postoji Bunuševac i moja familija za nas je vinograd kult života, a vino rajsko piće koje simbolizuje zdrav i dug život – kaže za OK Radio Stojanović.
 
Na dan Svetog Trifuna ide se u vinograd da se izvrši obred orezivanja loze.

- Kod nas je obićaj da domaćin uđe u vinograd, prekrsti se i prvi čokot, uz molitvu “Oče naš” prelije prošlogodišnjim vinom i obreće čokot.

To se ponavlja tri puta, tako da orezane čokote povezuje nevidljiva linija u znaku   krsta.

Na kraju sledi, opet, molitva “Oče naš” za rodnu godinu i povoljne vremenske prilike. Poenta je da se obrezivanjem čokotra i njihovim zalivanjem vinom povrati vinogradu malaksala snaga, posle dugog zimskog perioda, pa da počne da buja u proleće – navodi Stojanović.

Nakon toga se iznese hrana i piće da se nazdravi i dobro pojede.

- Danas je sve manje vinograda u okolini Vranja, da nije ovih naših u obližnjim selima ne bi ih ni bilo. Dobro se sećam, do 80-tih godina prošlog veka, današnji obodi Vranja: Gornji i Donji Asnabair, deo Sobine, deo ispod Goliča i Krstilovice, Ćoške, potom od Evrem bunara naniže prema Gornjoj ćaršiji, deo ispod Pržara, deo kod Ciganskog groblja, Rudina, Raška i drugi su bili pod najboljim vinogrdaima od kojih su brojne porodice imale prihode, naročito pre Drugog rata kada nije bilo veštačkog pića, a kafana je bila institucija u svakom gradu, varoši i selu – ističe Stojanović.

U drugom delu grada, na padinama ispod Krstilovice, blizu Pržara, svoj vinograd okrojio je domaćin Stanojko Stanojković Noke sa unukom Palvom i prijateljima.

Sve je bilo, po propisu, kako kaže, bilo je hrane i pića za sve dobronamerne goste koji dođu ili naiđu.

- Ovog puta čast da oreže čokote imao je moj unuk Pavle. Polili smo vinom, orezali vinogrdarskim makazama i uz tropar Svetom Trifunu završili veselo obred.

A, onda uz zečetinu i svega ostalog proslavili ovaj sveti dan – kaže za OK Radio Stanojković.

Stanojko se seća kako je nekada bilo. Dođe se i prepričavaju se priče i šale na račun domačina.

- Atmosfera je bila svečarska i vesela, kao i sad kod nas. Dešavalo se da nešto ne bude išlo kako su se ljudi nadali, rod bude slab, nema dovoljno kiše, sunca, grožđe napadne filoksera ili pepelnica i onda je za sve kriv domaćin slave jer je baksuz.

Naravno sve se to spominje u šali uz čašicu dobrog pića.

Bogami, pilo se, “crvsto i saglam”, a muzika je svečar dovodila iz vinograda kućama gde su nastavljali terevenke – ističe Stanojković.

Dušan Đorđević
 

           

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: