Svetlo na kraju tunela: Moguće rešenje za OGROMAN DUG ZC Vranje

U fokusu - Četvrtak 18.07.2019 - 09:38

Rešenje za finansijsku dubiozu u kojoj se Zdravstveni centar (ZC) Vranje nalazi godinama unazad moglo bi da usledi do kraja godine, najavila je direktorka ove ustanove, dr Ljiljana Antić.

Dr Ljiljana Antić: rešeni smo da se domaćinski ponašamo FOTO: D. Ristić/OK Radio Dr Ljiljana Antić: rešeni smo da se domaćinski ponašamo FOTO: D. Ristić/OK Radio
Pozivajući se na izvore u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO), dr Ljiljana Antić navodi da se nazire sistemsko rešenje za ustanove sa velikim finansijskim opterećenjem.
 
- Očekujemo da se dug ZC Vranje proglasi za javni dug i da nam se na taj način otvori mogućnost za još bolji rad.
 
Nadam se, usled svih promena u prethodnom periodui, da bi to moglo da se desi do kraja godine – rekla je dr Ljiljana Antić pozivajući se na zaključke sa poslednjeg sastanka direktora zdravstvenih ustanova u RFZO.
 
Prema proceduri, tu odluku bi trebalo da usvoji Vlada Republike Srbije.
 
Dr Antić je istakla da je, nakon njenog preuzimanja dužnosti direktora ZC Vranje, rešen problem neugovorenih radnika ugovaranjem njih 14-oro preostalih.
 
Međutim, njihove tužbe iz prethodnog perioda se i dalje izvršavaju, zbog čega svi ostvareni prihodi ustanove idu u te svrhe.
DUG I BLOKADA MIRUJU
Dr Ljiljana Antić navodi da poslednjih meseci nema rasta duga ZC Vranja, niti se blokada računa povećava. Sadašnji menadžment ustanove ne pravi nova dugovanja, a stara se izmiruju skidanjem zarađenih sredstava sa blokiranog računa, dodaje direktorka. Iznos blokade je oko 330 miliona dinara, a dug je premašio milijardu dinara.
 
- Ono što zaradimo, dva do tri miliona dinara mesečno, ide na ta stara utuženja.
 
Tu su i tužbe dobavljača za naplatu starih potraživanja koje se pustaju da ne bi prošao rok zastarelosti od tri godine, ali novih tužbi nema – kategorična je direktorka.
 
Ona naglašava da menadžment ZC Vranje poštuje sve odluke, kako sudske, tako i odluke viših instanci u zdravstvenom sistemu i dodaje da su u ustanovi pod njenim vođstvom rešeni da se „domaćinski ponašaju“ i da će se na tome raditi još više.
 
Na taj način će se pokazati, navodi direktorka, da viška zaposlenih u ZC Vranje nema.
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: