Trgovište u strahu od novih poplava

U fokusu - Utorak 20.11.2012 - 11:53

Meštani Trgovišta sa dolaskom zime ponovo strahuju od poplava nakon katastrofalnog izlivanja reke koje je 2010. godine opustošilo ovu opštinu.

Ovako je bilo 2010. Ovako je bilo 2010.

Posle tih poplava urađeno je mnogo toga i kada je reč o sanaciji štete, ali i preventivnim merama.

- Izgrađena je brana na reci Tripušnici koja bi sprečila ponovno eventualno pokretanje bujičnih poplava. Opasnost smo smanjili za čak 60 odsto jer imamo još četiri brane na pet kilometara od Trgovišta - kaže predsednik opštine Radosav Jordanović.

Najveća poplava koja je zadesila najsiromašniju opštinu na jugu Srbije pre dve godine odnela je 13 mostova, poplavila oranice i kuće koje su se nalazile pored reke.

Do sada su izgrađena tri mosta, jedna brana, bedem, rekonstruisana je glavna ulica, a preko 600 meštana dobilo je novčanu odštetu.

Izgradnju dva mosta pomogla je država Srbija, dok je jedan most besplatno napravila firma iz Surdulice „Tončev gradnja“.

Jordanović kaže da je pored velikih obećanja države da će pomoći rukovodstvu opštine i meštanima, najveći teret ipak pao na siromašni lokalni budžet.

 – Sve što je rađeno te 2010. i prošle godine na otklanjanju posledica poplava se svalilo na nas. Opština trenutno duguje 25 miliona dinara za branu i centralnu ulicu.

Mi taj novac ne možemo da izdvojimo i ne bi bilo loše da država ispuni svoja obećanja i pomogne nam barem malo – kaže Jordanović.

On na kraju napominje da je vatrogasna jedinica u Trgovištu u veoma lošem stanju i da nedostaje teška mehanizacija, što bi imalo velike posledice u slučaju novih poplava. 
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: