Finiš DEKONTAMINACIJE pozorišta: Kraj problemima?

U fokusu - Petak 20.10.2017 - 14:49

Radovi na dekontaminaciji zgrade Pozorišta „Bora Stanković“ su pri samom kraju, a odmah nakon toga trebalo bi da krene i druga faza građevinskih radova, najavljuje pomoćnik gradonačelnika Vranja, Slavoljub Stojmenović.

Dekontaminacija počela pre 13 meseci FOTO: D. Ristić/OK Radio Dekontaminacija počela pre 13 meseci FOTO: D. Ristić/OK Radio

Posle više od godinu dana, radovi na dekontaminaciji zgrade vranjskog pozorišta su pri kraju i očekuje se da sav posao, uključujući i administrativni deo, bude gotov do kraja novembra.

Najzahtevniji i najskuplji deo dekontaminacije, tretman bioptron lampama, završen je u obimu od oko 90 odsto, kaže pomoćnik gradonačelnika, Slavoljub Stojmenović.

- Preostalo je da se završi osma faza, koja podrazumeva vraćanje betonskih površina u prvobitno stanje, odnosno skidanje sloja maltera od oko dva centimetra.

Nakon toga, u poslednjoj fazi će se uraditi završni izveštaji i kontrola uzorkovanih materijala, što će sve trajati najviše mesec i po dana
– kaže Stojmenović.

On navodi da se nakon završetka dekontaminacije neće čekati, već će odmah početi i druga faza građevinskih radova.

Ovaj deo posla je ugovoren i plaćen još pre dve godine, tako da nema prepreka da se posao uradi bez odlaganja.

- Idemo sa pripremom dokumentacije i odmah će se krenuti sa poslom.

Iako je građevinska sezona na isteku, tu su predviđeni radovi na enterijeru, tako da ne bi trebalo da bude većih problema
– najavljuje Stojmenović.

Radove na dekontaminaciji su pratili brojni zastoji i pehovi, zbo čega je rok od šest meseci probijen više nego duplo.

Najpre je posao zaustavljen zimus zbog niskih temperatura, a onda je iskrsao problem sa kablom koji je trebalo da obezbedi dodatne količine električne energije, neophodne za izvođenje radova.

Ceo proces dekontaminacije košta 53 miliona dinara, a potreban suma još uvek nije u potpunosti isplaćena.

Unutrašnjost zgrade Pozorišta „Bora Stanković“zagađena je usled korišćenja kancerogenog ulja „oplatol“ prilikom izlivanja stubova u prvoj fazi građevinskih radova nakon požara 2012. godine.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: