Masovan POMOR PASA u Vranju

U fokusu - Utorak 28.03.2017 - 08:54

Poslednjih dana u Vranju je zabeleženo masovno uginuće uličnih pasa i zabrinuti građani i ljubitelji životinja osnovano sumnjaju da se radi o namernom trovanju.

Napušteni psi bez ikakve zaštite FOTO: OK Radio Napušteni psi bez ikakve zaštite FOTO: OK Radio

Neke informacije govore da trovači koriste najmanje dva jaka otrova koji su opasni ne samo za pse, već i za ljude.

Članovi ovdašnjih udruženja za zaštitu životinja navode da je veterinar, koji je intervenisao u jednom nedavnom slučaju, izrazio sumnju da se radi o žutom praškastom pesticidu po imenu „kreozin“.

U nekoliko slučajeva na licu mesta je nađen i otrov bez mirisa i ukusa, prepoznatljiv jedino po karakterističnoj plavoj boji.

Ovaj otrov se ne razlaže, kažu poznavaoci, i lako se može desiti da uđe u vodotokove reka i u najgorem slučaju, u pijaću vodu.

Nela Cvetković, portparol vranjskog „Komrada“ je potvrdila saznanja OK Radija, navodeći da je poslednji slučaj prijavljen u ponedeljak, a prošle sedmice je bilo čak šest sumnjivih uginuća pasa u naselju Raška.

- „Komrad“ ne može da utvrdi da li se radi o trovanju ili su psi prirodno uginuli, jer obdukciju leševa rade veterinari po zahtevu vlasnika.

Mi uginule životinje bezbedno uklanjamo sa ulice i odlažemo u zamrzivač na deponiji, a nakon toga ih preuzima Kafilerija iz Ćuprije, sa kojom imamo ugovor
– kaže Cvetkovićeva.

Iz vranjske policije kažu da u poslednjih nedelju dana nije bilo prijava za trovanje pasa i dodaju da su njima sužena ovlašćenja i da ne mogu ništa da preduzimaju bez naloga tužilaštva.

- Trovanje pasa treba dokazati obdukcijom, pa tek onda preduzimati zakonske korake – navode iz policije.

Obdukciju može da zahteva vlasnik psa, ali se ona plaća, a u slučaju napuštenih pasa niko ne želi da iz svog džepa troši novac za tako nešto, pa se tu negde i zatvara začarani krug u kome nestaju mnoge ovdašnje životinje.

Iz udruženja ljubitelja životinja podsećaju da je obaveza svakog građanina da policiji prijavi svaki slučaj uginuća životinja, za koji se sumnja da je izazvan namernim trovanjem.

Takođe, podsećaju da svako zlostavljanje životinje, sa ili bez smrtnog ishoda, podleže krivičnom zakoniku.

OK Radio je nedavno pisao i o slučaju šteneta koje je u Gornjoj čaršiji gušeno, a zatim i usmrćeno kamenom.

Kako su svi navedeni, ali i prethodni slučajevi, bez zakonskog epiloga, ljubitelji životinja ogorčeno konstatuju kako su nadležni apsolutno nezainteresovani za zaštitu životinja i primenu zakona.

Takav stav može pogubno uticati i na ljude, jer opasni otrovi ostaju neuklonjeni sa ulice, pa se može desiti da nedužno strada i neko dete, upozoravaju oni.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: