Nova provala u HAREMLUKU kao POSLEDNJE UPOZORENJE (FOTO)

U fokusu - Ponedeljak 31.07.2017 - 17:22

U noći između četvrtka i petka primećena je nova provala u zgradi Haremluka u Vranju, tokom koje je jedan od stražnjih prozora totalno razvaljen.

Razvaljen jedan od prozora na zgradi FOTO: D. Ristić/OK Radio Razvaljen jedan od prozora na zgradi FOTO: D. Ristić/OK Radio

Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja, koji je smešten u susednoj zgradi Selamluka, kaže da su upadi, najverovatnije tokom noći, postale uobičajena pojava i da stvari polako izmiču svakoj kontroli.

- Jedino što mi možemo da uradimo je da popravimo što se popraviti može.

Zatražio sam pomoć od Gradske uprave da se taj prozor popravi i da se eventualno stave novi katanci, ali to teško može da spreči dalje provale
– kaže Stamenković.

Ono što je veoma opasno je činjenica da su u napuštenim prostorijama Haremluka pronađeni opušci od cigareta, što je poslednji alarm za uzbunu.

U slučaju i najmanje varnice, drvena konstrukcija zgrade, stara više od 250 godina, mogla bi da bukne kao od šale.

U tom slučaju bi u velikoj opasnosti bio i Selamluk sa kompletnom stalnom postavkom Narodnog muzeja, što bi bila katastrofa nesagledivih razmera.

Reporter OK Radija se i lično uverio u jadno stanje u kome se nalazi kompletan objekat.

U dvorište se ulazi bez ikakvih problema, jer su sve tri kapije širom otvorene, a katanci razvaljeni.

Više prozora je polomljeno, a dvorište je zaraslo u šiprag i korov, smeće i šut, dok se naokolo širi miris javnog WC-a.

Sa zadnje strane zjapi rupa na mestu gde je do pre neki dan bio prozor, koji u komadićima leži na podu nekadašnje kuhinje najelitnijeg vranjskog restorana.

Međutim, situacija po pitanju obezbeđenja Haremluka i dalje je složena, budući da Grad nema mnogo mehanizama kojima bi ovaj vrlo značajan kulturno-istorijski spomenik zaštitio od provala i propadanja.

Haremluk je, nakon što je „Simpo“ zatvorio svoj poslovni klub, pao pod ingerenciju republičke Direkcije za imovinu iz Beograda, koja bi trebalo da brine o njegovoj zaštiti.

Kada je OK Radio pre tri meseca postavio pitanje da li se planiraju bilo kakve aktivnosti na zaustavljanju propadanja ovog zdanja, iz Direkcije smo dobili odgovor da za te namene u budžetu Republike Srbije nisu predviđena sredstva.

Poslednja nada ostaje da eventualni zakupac Haremluk uzme pod svoje i zarad sopstvenih interesa povede računa o ovom objektu kojim se država diči, ali ne preduzima ništa da ga i zaštiti.
 

    

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: