SVAKOG DANA nasilje u porodici

U fokusu - Sreda 05.07.2017 - 10:54

U poslednjih mesec dana od kako je u primeni novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, Policijska uprava (PU) u Vranju je na teritoriji Pčinjskog okruga odredila 32 hitne mere, koje su predviđene novim zakonskim rešenjima.

Zakon povezuje brojne institucije u jedan sistem FOTO: OK Radio Zakon povezuje brojne institucije u jedan sistem FOTO: OK Radio

Ovaj podatak je izneo policijski inspektor Zoran Dimić na skupu koji je održan u organizaciji Odbora za ljudska prava u Vranju i „SOS telefona“.

- Za sada nema težih dela u ovih mesec dana i to je dobro, ali je važno da ove izrečene mere imaju preventivnu ulogu, jer, podsetimo, u prvih šest meseci ove godine imali smo dva slučaja porodičnog ubistva, sa ukupno četiri žrtve - rekao je Dimić.

Hitne mere u slučaju nasilja u porodici su novina koje predviđa novi zakon, koji takođe nalaže povezivanje brojnih institucija, kao što su tužilaštvo, sud i centar za socijalni rad u organizovani sistem, koji treba da reaguje urgentno i preventivno.

Zamenica Osnovnog javnog tužioca u Vranju, Branislava Mihajlović je iznela podatak da je za ovih meseca dana ova institucija izrekla 15 mera u Vranju i još osam u odeljenju u Bujanovcu.

- To znači da je nadležni policijski službenik imao korektnu procenu u ovim slučajevima, tako da možemo da budemo zadovoljni međuinstitucionalnom saradnjom u dosadašnjim slučajevima.

Naši tužioci i zamenici tužioca su prošli sertifikaciju i specijalizovanu obuku koju predviđaju odredbe novog zakona, tako da smo spremno dočekali njegovu primenu
– rekla je Mihajlović.

Predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom od početka stupanja zakona na snagu.

- Od 15 predloga tužilaštva, svi su usvojeni i doneto je ukupno 18 rešenja produženih mera udaljenja osumnjičenog iz stana i zabrane komunikacije sa žrtvom.

Ovaj prvi period primene zakona je veoma bitan, jer smo prevazišli skepsu koja je vladala, u smislu, kako će sad neko ko je osumnjičen za nasilje u porodici biti udaljen iz svog stana.

Svi rokovi predviđeni zakonom su izuzetno kratki, ali su u potpunosti ispoštovani, što znači da sve do sada dobro funkcioniše
– zaključio je Stanković.

Suzana Antić Ristić iz vranjskog „SOS telefona“ je rekla da novi Zakon ima zadatak da sve relevantne institucije poveže, kako bi se ostvarila ključna uloga, a to je prepoznati nasilje u porodici i delovati preventivno.

Pored policije, tužilaštva, suda i Centra za socijalni rad, zakon određuje uključivanje u lokalnu mrežu borbe protiv nasilja u porodici i škola, lekara i zatvora.

- Zakon je podeljen u tri ključne celine, a to su sprečavanje nasilja, zaštitu i pomoć i podršku žrtvama u nastavljanju života nakon učinjenog nasilja – rekla je Suzana Antić Ristić.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: