TRGOVIŠTE: Do lekova i 50 KILOMETARA!

U fokusu - Ponedeljak 24.04.2017 - 09:44

Meštani Trgovišta i okolnih mesta mesecima se suočavaju sa slabim i neredovnim snabdevanjem lekova, usled smanjenog lagera Apotekarske ustanove Vranje i nepostojanja privatnih apoteka.

U Apoteku se i ovako teško ulazi: Trgovište FOTO OK Radio U Apoteku se i ovako teško ulazi: Trgovište FOTO OK Radio

Zbog takve situacije, žitelji ovog kraja često moraju da prevale i pedesetak kilometara do Vranja kako bi došli do neophodnih medikamenata.

U Trgovištu nema privatnih apoteka, a jedina „državna“ deli sudbinu drugih u sastavu Apotekarske ustanove Vranje, koja se nalazi u velikim finansijskim problemima.

Nabavka novih lekova je otežana zbog starih dugovanja i plaćanja rata za poravnanja koja su dogovorena u prethodnom periodu, kaže za OK Radio direktorka vranjske Apoteke Ivana Kostić.

- Rate za stari dug su prilično velike i to nam je „topilo“ lager, što je osnovni razlog za smanjenu mogućnost za nabavku novih lekova.

Kad nam prebaci Fond za zdravstveno osiguranje, mi to malo ravnomerno rasporedimo svim apotekama i to je otprilike sve što možemo da učinimo.

Teško je sredstva kojima raspolažemo da raspodelimo za pokrivanje troškova, isplatu plata i nabavku lekova
– pojašnjava direktorka.

Vlada Srbije je još tokom prošle godine najavila sistemsko rešenje za problem apotekarskih ustanova u Srbiji, međutim, nikakvih pomaka do sada nije bilo.

Zbog toga je Gradsko veće Vranja usvojilo izmene i dopune odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad Apotekarskom ustanovom Vranje, kojima se nalaže susednim opštinama da u svojim budžetima predvide sredstva za finansiranje apoteka na njihovim teritorijama.

To bi u slučaju Trgovišta bio jedini način da se očuva tamošnja apoteka i ublaži nedostatak lekova na tom području. Međutim, ni tu stvari ne idu baš glatko.

- Cilj je da se očuva minimum državnih apoteka koje bi bile garancija snabdevenosti lekovima u tim opštinama, naročito u udaljenim područjima, gde privatnici nemaju interes da otvaraju apoteke.

Akt je donet, ali nisu potpisani pojedinačni ugovori sa opštinama u okrugu.

Kako su budžeti opština planirani krajem prošle godine, njima je izgovor da nemaju planirana sredstva, dok se ne uradi neki rebalans
– kaže Ivana Kostić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: