U pripremi PRVA LUTKARSKA PREDSTAVA u vranjskom pozorištu

U fokusu - Ponedeljak 15.03.2021 - 11:31

Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju priprema prvu pravu lutkarsku predstavu u svojoj bogatoj istoriji.

Novitet na dečjoj sceni FOTO: OK Radio Novitet na dečjoj sceni FOTO: OK Radio
Predstava nosi naziv „Nerođena devojka“ i radiće se po motivima stare slovenske bajke.
 
Pripreme za lutkarsku predstavu su počele poodavno i premijera je trebalo da bude izvedena tokom prethodne sezone, ali je pandemija virusa korona sve odložila.
 
Predstava je ovoga puta u produkcionom smislu u poodmakloj fazi, jer su izrađene lutke, kao i kostimi i scenografija, kaže za OK Radio umetnički rukovodilac vranjskog teatra, Bojan Jovanović.
 
Komad će, u tehnici grand ginjol, prema sopstvenom tekstu, režirati gost iz Bugarske, Darko Kovačevski.
 
- On je Makedonac iz Tetova koji živi i radi u Bugarskoj, profesor je na tamošnjoj akademiji.
 
Kao profesionalni reditelj lutkarstva i predagog, Kovačevski će, tokom rada na predstavi, ovde raditi i obuku glumaca za lutkarske predstave.
 
Ako sve protekne kako treba, to bi trebalo da bude prva u nizu lutkarskih predstava, čime planiramo da obogatimo repertoar na dečjoj sceni – kaže Jovanović.
 
On dodaje da je pokušaja sa lutkarskim komadima bilo tokom devedesetih godina, ali da će „Nerođena devojka“ biti prva prava profesionalna lutkarska predstava vranjskog pozorišta.
 
Još jedan novitet na dečjoj sceni bi trebalo da predstavlja i komad „Šekspir za decu“, sačinjen od nekoliko dela velikog pisca, prilagođen mlađim uzrastima, što bi trebalo da deci približi klasična dela svetske književnosti.
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: