Ubistvo u Trgovištu: Zakazale INSTITUCIJE?

U fokusu - Petak 02.03.2018 - 00:33

Vranje - Nakon surovog ubistva Javorke Aleksić u Trgovištu, Mreža Žene protiv nasilja se oglasila saopštenjem u kojem izražava bojazan da je u ovom slučaju izostala dosledna primena zakonskih odredbi.

Obaveza institucija je da sankcionišu nasilje FOTO: Shutterstock Obaveza institucija je da sankcionišu nasilje FOTO: Shutterstock

Javorka Aleksić (68) iz Trgovišta, svirepo je ubijena prošlog vikenda, a za ubistvo su osumnjičeni njeni sinovi Dejan (30) i Martin (38).

U saopštenju Mreže Žene protiv nasilja koju čini 25 ženskih organizacija za pružanje usluge ženama koje su preživele muško nasilje u Srbiji, ističe se da je ovo deveto u nizu ubistava žena od početka godine.

Kako je OK Radio već pisao, nesrećna žena je i ranije trpela nasilje od strane sinova, ali taj slučaj nije dobio adekvatan epilog.

Početkom 2017. godine, reakcija institucija na nasilje prema J.A. je bilo njeno smeštanje u prihvatnu stanicu i pokretanje tužbe za nasilje u porodici prema njenom sinu, navodi Mreža Žene protiv nasilja.

- Nekoliko meseci nakon toga, J.A. se, kako mediji prenose izjave iz institucija, po „sopstvenom zahtevu“, vratila da živi sa nasilnim sinovima.

Često nasilje kome je J.A. bila izložena (sa čime su bile upoznate ne samo institucije, već i komšiluk ove porodice), zavisnost od alkohola, kao i istorijat kriminalnog ponašanja (krađa, razbojništva, dilovanje droge) nisu državnim organima bili dovoljan pokazatelj toga da bi povratak J.A. u zajednicu sa sinovima mogao dovesti do smrtnog ishoda
– stoji u saopštenju Mreže.

Aktivistkinje ove organizacije navode da je pravo svake žene da odluči gde i sa kim će živeti, ali je obaveza institucija da sankcionišu nasilje i spreče njegovo ponavljanje i eskalaciju.
 
- Pitamo se zašto je i ovaj put reakcija države išla u smeru iseljavanja žene žrtve nasilja, dok su nasilnici imali mogućnost da ostanu u domaćinstvu?

Pored toga, i u ovom slučaju femicida gde je nasilje bilo prijavljivano pre ubistva, deluje da je došlo do izostanka procene bezbednosnih rizika ili njenog neadekvatnog sprovođenja
– kažu iz Mreže i dodaju da su upravo ovo razlozi zbog kojih se nasilje ponavlja i rezultira ovolikim brojem ubistava žena.

Prošle godine se počelo sa primenom Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji predviđa brojne mere za zaštitu žrtava.

- Zbog toga zahtevamo da institucije objave informaciju o tome da li su one donete i ako ne, zbog čega?

Pozivamo institucije na odgovornost! Ni jedna žena manje!
- zaključuje se u saopštenju Mreže Žene protiv nasilja, koje postpisuju Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: