Uskoro srpsko - vranjski E-rečnik

U fokusu - Petak 11.01.2013 - 11:52

Na internetu će se uskoro pojaviti i elektronski rečnik govora južne Srbije, napravljen prema kapitalnom delu profesora Momčila Zlatanovića.

Ilusttracija Ilusttracija

Knjiga ovog vranjskog lingviste pod istim imenom doživela je tri izdanja, a na internetu će se naći oko 10.000 pojmova koji mogu približiti srpski i vranjski jezik.

Nosilac projekta je softverska kuća „Milenijum 3“, a donaciju od 450.000 dinara za ovaj posao odobrio je Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS).

Za razliku od papirnog izdanja, e-rečnik ima nekoliko prednosti: dostupnost svim Internet korisnicima u svakom trenutku i jednostavno pretraživanje pojmova.

Projekat ima i tri značajna dodatka: da, pored lingvističkih informacija, obezbedi zvučnu informaciju (izgovor sa akcentovanjem odabranih pojmova), da obezbedi grafičku informaciju o geografskoj lokaciji porekla pojma koji se opisuje (GoogleMaps servis) i da obezbedi unakrsno refereniranje pojmova koji imaju isto značenje (sinonima).
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: