Važno je da lokalni novinari prijavljuju pretnje i pritiske

U fokusu - Ponedeljak 18.12.2023 - 10:59

Situacija u kojoj se našao OK Radio u poslednje dve godine, bila je povod za održavanje nekoliko tribina u Vranju, od strane medijskih udruženja i medija, kako bi se skrenula pažnja na položaj novinara uopšte.

Foto: OK Radio Foto: OK Radio

Jednu od njih održao je i NUNS, razgovaravši prvo sa novinarima iz Pčinjskog okruga i Vranja, a potom i sa predstavnicima institucija koje su zadužene da osiguravaju i štite bezbednost novinara.

Zajednički zaključak predstavnika NUNS - a i novinara sa juga Srbije je da „pravosuđe, tužilaštvo i policija doprinese jačanju osećaja ovdašnjih novinara da nisu bezbedni“, rečeno je tada na okruglom stolu NUNS - a u Vranju, koji je održan u kafiću No Commennt.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, pojasnio je šta sve ovo novinarsko udruženje čini na zaštiti novinara.

- Kao predstavnici NUNS - a koji rade na zaštiti profesionalnih prava novinara, kao i njihove bezbednosti, bez obzira na težak društveni trenutak i blokadu od strane aktuelne vlasti, stvari mogu i moraju da se poprave u saradnji sa postojećim institucijama, pravosuđem, tužilaštvima i policijom.

Zbog toga smo i došli u Vranje da čujemo mišljenje ovdašnjih novinara koji žive i rade u dodatno teškim uslovima male sredine, provincije - rekao je Bodrožić.


On je razgovarao sa novinarima, urednicima i dopisnicima nacionalnih medija sa juga Srbije koji su komentarisalu svoju saradnju sa policijskim i pravosudnim organima u prvom redu osnovnim i višim tužilaštvom.

Zajednički stav lokalnih novinara – dopisnika i urednika, bio je da postoji „jasna selektivnost u odnosu prema medijima kada se radi o ozbiljnijim slučajevima kada treba istražiti određenu temu“.

Urednik portala Vranje NEWS Dejan Dimić ukazao je na činjenicu da je imao „najveće probleme sa policijom“.


Upozorili su me najpre dolazeći na moja kućna vrata da ne izveštavam sa protesta ekoloških aktivista u Vranju, a onda su me pratili dali odlazim na novinarski zadatak.

A, kada sam neoprezno prelazio pešački prelaz vukli su me i potom zvali dežurnog tužioca da im kaže šta da rade sa mnom. Kada je on rekao da tu nema krivičnog dela bio sam oslobođen
- rekao je Dimić.

O problemima izveštača iz male sredine govorila je i Slađana Tasić, dopisnica Blica, Telegrafa i Informera, kao i novinarka OK Radija, navodeći primer „nereagovanja policije u Vladičinom Hanu kada je oštećen njen privatni auto“.

Slavomir Kostić, novinar portala Info Vranjske, koji često piše o problemima žitelja Vranjske Banje u kojoj živi naveo je da je narodni poslanik SNS Slaviša Bulatović,
nakon tekstova koje je objavio na portalo vezano za „falskifikovanje potpisa oko njegovih građevinskih radova u ovom mestu“, poručio ljudima iz SNS: “Ma, pustite sirotinju da živi“.

Važno je da imamo kontinuitet i kod lokalnih novinara, da se osmele da bilo koji oblik pritisaka i pretnji, kao i ugrožavanja lične bezbednosti odmah prijave policiji.

Bitno je kolegijalna solidarnost i skretanje pažnje javnosti, ali i registrovanje svih slučajeva pritisaka na medije i novinare, kao što je to bio slučaj sa OK Radiom koji je prošao kroz užasnu siuaciju kao jedan lokalni medij
– naveo je Bodrožić.

Po njegovom mišljenju u svakom gradu policija i tužilaštvo su najodgovorniji za „reakciju i delovanje u slučaju pretnji upućenih novinarima ma sa koje strane oni dolazili“.

 




 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: