Veran Matić – Izveštaj sa suđenja kojem nisam prisustvovao

U fokusu - Petak 27.10.2023 - 12:31

U Drugom osnovnom sudu u Beogradu u četvrtak je održan glavni pretres po optužnom predlogu Drugog Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kojim se na teret Dejana Nikolića stavlja krivično delo ugrožavanje bezbednosti, na štetu službenika Okružnog zatvora (Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije) u Beogradu.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Autor: Veran Matić

I pored toga što smo poslali akreditacije za praćenje suđenja, portparolu Drugog osnovnog suda, koleginici iz Insajder TV i meni nije bilo omogućeno da pratimo suđenje.

Umesto nas, tesnu sudnicu popunili su prijatelji optuženog Nikolića.

Kada sam tražio od uniformisanog stražara koji je stajao na vratima sudnice, da uđem i obratim se predsedniku veća, sudiji Dejanu Stefanoviću, sprečio me je sa obrazloženjem da je puna sudnica, a potom je naglasio da je počelo suđenje i da ne možemo da uđemo (iako smo došli na vreme i iako je suuđenje kasnilo 35 minuta).

U prisustvu istog stražara, upitao sam posle suđenja sudiju zašto je praktično isključena javnost iako suđenje nije zatvoreno za javnost, odgovorio nam je da je trebalo da uđemo, da on nije znao da smo tu, i pored činjenice da smo se uredno najavili.

Tražio sam zapisnik sa suđenja i bio upućen kod portparola suda kojem sam u sredu poslao informaciju da ću prisustvovati suđenju.

Predočeno mi je da je u pitanju greška, i tako u krug.


Postavlja se pitanje čemu služe akreditacije novinara ako ne da sudije budu obaveštene o tome ko će prisustvovati suđenju i u kojem svojstvu, naročito kada je reč o izveštavanju javnosti.

U ovom slučaju, nije moguće preneti atmosferu i tok samog sudskog procesa, ali je to moguće posredno preko zapisnika.

Tužiteljka Drugog OJT Ana Jovanović je pročitala optužni akt.


Optužni predlog je podnet zbog osnovane sumnje da je 17.08.2022. godine, dan posle glavnog pretresa na suđenju u Vranju za pretnje zaposlenima u OK radiju, (za šta je pravosnažno osuđen na 14 meseci zatvora) na kojem je te pretnje i ponovio (za šta je pravosnažno osuđen na 18 meseci zatvora), i prostorijama Okružnog zatvora u Beogradu, u uračunljivom stanju, svestan svog dela … i svestan da je njegovo delo zabranjeno, pretnjom da će napasti na život i telo oštećenog, ugrozio sigurnost oštećenog P.M. i time izazvao uznemirenost građana S.P., L.M i Z.K., na taj način što je navedenog dana u kantini Okružnog zatvora u Beogradu, nakon verbalne rasprave sa oštećenim, istom uputio reči: „Ubiću ti decu, šta je za mene da dam za tebe i tvoju porodicu 30.000 evra da vas nema“. To je nekoliko puta ponovio. Kod oštećenog su te reči izazvale osećaj straha i ugroženosti za sopstveni život i bezbednost svoje porodice.

Optužen je da je izvršio krivično delo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakona.“

Prema zapisniku sa ročišta, Nikolić je izjavio da je razumeo optužnicu i da ne priznaje da je izvršio krivično delo.


Branilac okrivljenog, advokat Marko Tešić, osporio je činjenično stanje u potpunosti i pravnu kvalifikaciju, kao i da je povređeno pravo na obaveznu odbranu.

Zahtevano je i puštanje iz zatvorskog pritvora i odbranu iz kućnog pritvora.


Predloženo je i neuropsihijatrijsko veštačenje na okolnost uračunljivosti Nikolića, kritičnom prilikom…

Sud je odbio puštanje iz pritvora i doneo rešenje o odlaganju glavnog pretresa za 22. novembar, dok se u međuvremenu obavi procedura oko podnetog zahteva za zaštitu zakonitosti i reši žalba branioca na rešenje o produženju pritvora.

Dejan Nikolić Kantar je po istom članu KZ osuđen na 14 meseci zatvora, pa potom i na 18 meseci zatvora, za ponovljene pretnje zaposlenima u OK radiju u Vranju.


Njegova kladionica je nelegalnom gradnjom zazidala deo OK radija i taj zid više od godinu dana nije srušen, iako postoje rešenja o tome.

U međuvremenu, suđenje po istom članu zakona za ugrožavanje bezbednosti načelnika Policijske uprave Vranje izmešteno je iz Vranja u Beograd, a očekuje se i nastavak suđenja za ugrožavanje bezbednosti M.V. bivše partnerke.

Dejan Nikolić je, pre svih ovih procesa, imao šest krivičnih presuda, od kojih jednu za ilegalno organizovanje igara na sreću.


I pored svega toga, dobio je licencu za kladionice i kockarnice u okviru preduzeća Koloseum gejm.

Preko osamdeset objekata u Vranju i regionu. I pored te nezakonitosti, Upravni sud u Nišu, poništio je rešenje o zatvaranju ovih objekata koje je donela Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija.

Dva suđenja u Osnovnom sudu u Vranju i pored upornog nastojanja odbrane da postupak prolongira, završena su u razumnom roku i sa objektivnim sagledavanjem dela i kazna
ma.

Na svakom suđenju u Vranju, posle dobijenih informacija o tome ko će prisustvovati, određivan je adekvatan prostor.

Na svakom suđenju, prisustvovali su svi novinari i isto toliko rođaka i prijatelja optuženog. Jedna vredna lekcija „iz provincije“.

 

OK Radio, Javniservis.net

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: