Vranjanci protiv ŠKOLSKIH UNIFORMI

U fokusu - Četvrtak 09.03.2017 - 12:25

Uvođenje uniformi za đake u osnovnim i srednjim školama u Vranju je neizvesno, sudeći prema rezultatima ankete koju su popunjavali roditelji, odgovarajući na pitanja o tome da li su za ili protiv ovakve novine u školama.

Škole u nedoumici oko uniformi FOTO OK Radio Škole u nedoumici oko uniformi FOTO OK Radio

Početkom drugog polugodišta Ministarstvo prosvete poslalo je ankete da se roditelji izjasne o uvođenju uniformi, bez navođenja detalja o tome kako bi se to izvelo i šta bi podrazumevalo.

Polovina od 3.500 osnovnih i srednjih škola u Srbiji
izjasnila se za uvođenje đačkih uniformi od sledeće školske godine, ali u Vranju situacija nije baš najjasnija hoće li uniforma biti ili ne, jer niko od nadležnih ne raspolaže  preciznim i prihvatljivim podacima.

Dušan Stevanović, direktor O.Š. “Vuk Karažić”, kaže da se roditelji dece koja idu u ovu školu nisu baš najpreciznije izjasnili odgovarajući na ovo pitanje.

- Ništa ne može da se kaže konkretno i konačno, jer su neki roditelji  za, a neki protiv uniformi, dok treći postavljaju pitanja čemu sve to, kako će se sprovesti u delo?

Slična je situacija i u drugim školama u Vranju, to sam imao prilike da čujem prilikom sastanka Aktiva direktora.

I oni koji su za, ali i oni koji su protiv uniformi, slažu se da je to teško izvodljivo.

To nije tako jednostavno kao što je Ministarstvo prosvete zamislilo.

Prvaci recimo, već u drugom razredu neće moći da nose te uniforme. To nije samo jedna majica, već i kostimi, letnja i zimska verzija uniforme.

Tako da je situacija u našoj školi po tom pitanju status kvo
- prenosi Stevanović.

Jovica Stevanović, savetnik Ministarstva prosvete, kaže da ni Školska uprava nema precizne podatke o ovome.

- Išlo je jedno obaveštenje od Ministarstva prosvete o anketi, ali mi nismo dobili te informacije.

Nismo ih sakupljali niti obrađivali, tako da ne mogu precizno da kažem kakvo je raspoloženje roditelja o uvođenju uniformi
- navodi Stevanović.

Mirjana Savov, šef Sekretarijata za obrazovanje pri Gradskoj upravi u Vranju, kaže da nema precizne podatke o uvođenju uniformi.

- Kako su se roditelji izjašnjavali, ne znam precizno.

To je samo bila preporuka Ministarstva prosvete, koja bi trebalo da bude sprovedena u nekoliko faza
- navodi Savov.

Iz Ministarstva prosvete su naveli da nijedna škola još nije donela zvaničnu odluku o ovom pitanju, već će to uraditi do kraja ove školske godine, kako bi se sa tom praksom uvođenja uniformi krenulo od septembra.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: