Vranjanci u Leptokariji ili Amerika za 120 evra (I)

U fokusu - Ponedeljak 10.06.2013 - 11:29

Dakle, ponosi se: sarma ili punjene paprike, paprikaš sa malo svinjske vratnine da zamiriše, đuveč sa pilećim krilcima i grbnjačama, pasulj na tavče sa komadom kobasice i dve smrznute pljeskavice od 10.

Vranje se preselilo u Leptookariju Vranje se preselilo u Leptookariju

Od svih turista koji letuju u Leptokariji 90 odsto su Srbi, a od toga 60 odsto njih dolazi iz Vranja.

Vranjanci su posebni po tome što masovno prvi i poslednji zatvaraju turističku sezonu u Grčkoj, jer je tada najjeftinije, pa ako još Bog pogleda i da ima što više sunačanih dana “puna kapa”, eto i kupanja i “boje” na telu “pa, neka puknu dušmani kad se vratimo”.

Prva smena, 10 dana, a 11 noći, počinje od 22. maja, a poslednja se završava 3. oktobra.

Vranjanci su vrlo ekonomični ljudi, i od njih su jedino ekonomičniji  Piroćanci. “Oni i ne idu na more, jer su pare kod njih, još uvek, najskuplje”, reći će vam zajedljivo.

Da bi se otišlo na more 22. ili 23. maja najbolje je je da se obiđu agencije u gradu još krajem decembra iste godine, uplati odmah ili da se odlazi tokom januara svake nedelje po jednom i čeka “taj sajam turistički u Beograd i popust” i odmah uplati.

Dobro organizovanog Vranjanca sa suprugom koštaće 10 dana letovanje u Lepotokariji ukupno 120 evra.

Priprema za more je jako bitna, jer od nje zavisi koliko će dodatno da se potroši novac, a koja i kakva “farba” će da se nabaci.

Najpoželjnija je ona “bronzana”, a može i crna “čergarska”. Veći je blam vratiti se sa mrtvačćžkom bojom “pola beo pola pocrneo” negoli kao Čiroki Indijanac, skroz crven.

Pripreme idu u dva pravca: prva, najbitnija, spremanje odgovarajuće hrane za poneti i druga nabavka svega što je potrebno za sunčanje i kupanje.

Za dvoje, ko drži do sebe i Vranja, za 10 dana poneće  5 smrznutih jela, s tim što se jedno jelo služi dva dana za redom.

Dakle, ponosi se: sarma ili punjene paprike, paprikaš sa malo svinjske vratnine da zamiriše, đuveč sa pilećim krilcima i grbnjačama, pasulj na tavče sa komadom kobasice i dve smrznute pljeskavice od 10.

Ono što obavezno Vranjanci ponose, to su paprike i jaja, a prže se na lice mesta. Ponosi se za dva večere, kad se oseti glad, a to je negde na sredini letovanja.

Dakle, za dvoje: četiri slatke i šest ljutih parika i četiri jaja. Zato mora da se ponese i zejtin, najbolje u plastičnoj flašici od 2 dl.

Za ručak služi se supa i salata. Supa se kupuje u vranjskom marketu, one od 20 do 25 dinara po kesici. Pet kesica je dovoljno za 10 dana, jer jedan pun, a ređi tanjir je sasvim po meri.

Za salatu je potrebno, za jednu osobu: pola paradajza, pola ljute ili slatke parike, pola krstavice i jedna veća glavica crnog luka.

Da bi se prošlo što jeftinije zamrznu se četiri umešena hleba da ima u početku, jer je tamo hleb 80 centi.

Vranjanci dosta jedu hleba, tako da im je ta količina dovoljna za prva dva dana. Za večeru i doručak ponese se margarin, nekoliko pakovanja, može još koji namaz iz markerta, pola kilograma sira, kilo-dva krompira za pomfrit i “crevo” čajne kobasice.

Stavljajući “čajnu” u pregradu, Vranjanci će reći: “Kad je bal neka je sa muzikom”.

Naravno sebi će priuštiti, uglavnom poslednjeg dana boravka i kupinu “girosa” koji je 2,20 evra po komadu. Ali, ići u Leptokariju i reći da niste jeli “giros” to bi bio blam.

Zato, pametan Vranjanac kupuje “giros” u udarno večernje vreme, kad svi izlaze u glavnoj ulici, nosi ga u rukama izvesno vreme dok se ne ohladi, jer tada neko mora da ga vidi i pozdravi.

Pripreme sa hranom, koju treba poneti, završavaju se pravljenjem slanih i slatkih sitnih kolača (slani pereci “grisini”, posni prepečeni kolači sa suvim grožđem…)  za plažu i spremanjem po dva sendviča za svakog “za po put” (hleb, dva koluta salame i jedan kačkavalja) i zamrzavanjem po dve lepinje i dve pljeskavice “za u povratak”.

Druga priprema, ona za sunčanje i kupanje traje kraće, jer su dragocena iskustva iz proteklih sezona.

Obavezno se kupuje u gradu “Dobrijeva” mast protiv opekotina, za početno sunčanje “faktor + 30, a za poslednje dane, + 15. Ponosi se margarin za jelo i plastična flašica od 2 dl maslinovog ulja u kome je prošlog leta stajao kantarion 40 dana na suncu.

Prvo se namažu maragarinom koji omekša kožu, a za finiš, za dobijanje “bronzane” boje je ulje od kanatriona.

Ponose se dve stolice na rasklapanje, dve prostirke od prošle godine, ako se nisu pocepale, jer i one najjeftinje su evro ipo.

Dolazak u Leptokariju, u vilu, donosi malo nervoze, jer Grci “kasne” sa smeštajem, a po ulasku zaviri se u svaki kutak sobe i kupatila kako bi se uočili eventualni nedostaci.

Primedbe i po koja psovka odnose se na nedostatak određenog posuđa, na vrata od WC-a koja udaraju u sudoperu, na prozorčić za luftiranje iz WC-a koji udara na terasu i sto gde se obeduje i druge sitnice, ali ljutina brzo nestaje kad žena vikne: “Za 120 evra, ovo je, bre, Amerika”!

Nastavak sledi...

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: