Vranjanci u Leptokariji ili Amerika za 120 evra (II)

U fokusu - Utorak 11.06.2013 - 00:26

Iz pera svog specijalnog izveštača, OK Radio nastavlja priču o proputovanju od Vranja do Leptokarije i nazad.

Centar Leptokarije Centar Leptokarije

U prvom delu bilo je reči o pripremama za put, a novi nastavak priča o samom grškom iskustvu.

Po dolasku i raspremanju odmah se odlazi na plažu, da se ne “izgubi” prvi dan. Uveče se ide u “šoping”, obilaze se sve radnje redom koje su u glavnoj ulici koja ide od plaže do nadvožnjaka ispod pruge i naviše do izlaska iz mesta i marketa “Lidla” ili kako ga Vranjanci, iz milošte, zovu Lido.

To se svake večeri obilazi, tako da žena koja nije ušla u bilo koju prodavnicu barem 20 puta za 10 dana letovanja kao da nije bila na moru.

Kupuje se svaki dan po nešto, a najviše u poslednja dva dana, pošto se sve dobro ispregledalo, utvrdile cene i gazde gde može da se pogađanjem maksimalno dobije popust.

Kupuje se prvo za unučiće, pa za za sebe (žene), potom za ćerke i sinove, a na kraju za snaje i zetove. Poslednji u nizu je suprug i rodbina koja mora da se ispoštuje da “ne pukne bruka”.

Najviše para se troši na decu, od lopti do guma za plivanje, pa do garderobe. Vranjanci znaju kada zavuku ruku u džep, da je sve što je preko 10 evra skupo i to dolazi u obzir samo za unuke i ženu, da nije jeftino ono što košta od 5 do 10 evra i to je za ćerku, sina, snaju i zeta.

Za ćerku mora da je skuplje dva evra od onog za snaju, a za sina makar jedan evro od  onog što se kupuje za zeta.

Suprugu se kupuju papuče, pet do šest evra, jer kad se sabere sa količinom piva koje je popio to je sasvim dovoljno. Pivo se kupuje u “Lidlu” koji je oko dva kilometra   udaljen od vila gde su smešteni.

Kupuje se u paketu po šest limenki, po 0,60 centi po komadu. U obližnjem marketu koji je u blizini košta 0,80 po limenci, a to nije mala razlika u ceni.

Muškarci su zadovoljni cenama, ali nisu gunđanjem svojih žena: “Sve li, pare, ‘oćeš da popiješ?”, popuju im sve vreme.

Žene kupuju haljine, suknje, cipele, sandale, donji veš… Pogađanja su žestoka, traju danima, pa ko popusti, a uglavnom Grci.

“E, na moje je, kako ja reko’, ostadoše 2 evra u novčanik, morali su da popusti, moj jezik je duži od njihovog”, čuje se ulicom.

Tu su, potom, šeširi za plažu, suncobrani od 5 evra, koji muž, kad dune vetar, mora da drži obema nogama, tako što ga obuhvati i stisne butinama. A, vetar retko kog dana ne duva zbog blizine Olimpa.

Na kraju, za posebne prijatelje, a njih nije malo kupuje se grčka alva, naravano ona od 2 evra.

Na plažu se odlazi ujutru rano, muž da zauzme mesto iako, u maju, u prêdsezoni, ima mesta koliko hoćete. Ali, tu gde se svi sakupljaju, tu je gužva, kakva-takva i tu mora da se zauzme centralno mesto.

Žena dolazi nakon sat vremena i nastaje mazanje kremama za sunačanje; jedno drugom mažu leđa, dugo jer se krema nanosi u što tanjem sloju da se ne bi potrošila pre vremena.

“Ako izgorimo tu je “Dobrijeva” mast za opekotine”, spremni su na sve. Voda je, što bi se reklo “hladna dok se uđe, a posle ti se ne izlazi”.

Ako je jači vetar i naiđu talasi, kupanje je kraće, sunčanja su duga, koristi se svaki zrak. Obavezno je presvlačenje kupaćih gaća kod muškaraca zbog prostate i žena zbog jajnika.

“Ti da se ne dizaš celu noć i trčiš u WC, ja da se ne špricam kad se vratimo”, savet je žena.

Vreme, kad na letovanju brzo prolazi, a Vranjnacima čini se najbrže. “Tu, bre, kao juče da dođosmo, prolete zajedančas”.

Poslednje večeri nastaje pakovanje, uh, tada je veća nervoza negoli na dolasku.

“Dođosmo sa dve prepune torbe, a vraćamo se sa tri i  plus četiri kese, što uradismo, da li potrošismo sve što smo poneli, lele e e e…”, viče žena, muž psuje dok kolenom pritišće torbu, a “ona” zaleće oko njega vičući da pazi da ne pokavri rajsferšlus. Nekako, i to se svrši srećno.

Ujutru se čeka autobus, nervoza je uobičajena, dolaze, šoferi tovare, znoje se na suncu, krste se, ne znaju gde da smeste sve torbe.

“Nema nigde kao Srba”, viče besan šofer. “More, kao što su Vranjanci to nema nigde”!, uzvrati mu jedna od putnica vičući da pazi kako stavlja torbu, ima unutru flašu od 2 l maslinovog ulja.
 
Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: