Vranjanka koja leči Šumahera, radi i na leku za kovid

U fokusu - Sreda 17.02.2021 - 11:53

Dr Milana Tasić, mlada naučnica rodom iz Vranja trenutno je na Sorboni, radi u bolnici "Žorž Pompidu" u Parizu, a malo ljudi zna da je ona članica tima koji učestvuje u lečenju svetskog šampiona Formule 1, Mihaela Šumahera.

Dr Milana Tasić radi u bolnici Dr Milana Tasić radi u bolnici
Legendarni vozač pre više od sedam godina doživeo je strašnu nesreću na zimovanju i otada se o njegovom zdravstvenom stanju malo toga zna.
 
Doktorka Tasić je trenutno u timu koji klinički ispituje terapiju matičnim ćelijama, a njen rad je između ostalog fokusiran na smanjivanje smrtnosti pacijenata sa kovidom 19.
 
- Ja sam deo tima koji za cilj ima lečenje pacijenata koji su sa ozbiljnijom kliničkom slikom
 
Ako dođe do upale pluća, sami pacijenti imaju problem sa disanjem i ako dolazi do reanimacije stopa smrtnosti je od 30 do 60 odsto
 
Problem u plućima je tada citokinska oluja, sam cilj ćelijske terapije je smanjenje toga. 
 
Ovo kliničko istraživanje je još uvek u toku, a cilj je da se kod pacijenata specifične ćelije ubrizgavaju tri puta na 48 sati, sve dok se njihova klinička slika ne poboljša - rekla je ona.
 
U pitanju je intravenska transplantacija matičnih ćelija, koja se u Francuskoj već primenjuje.
 
- Terapija je bezbedna, što je najbitnije, i efikasnost se sada pokazuje, ne možemo još uvek ništa konačno da kažemo ali smo na dobrom putu - rekla je ona.
 
Doktorka Tasić je potvrdila da je u timu koji leči legendu Formule 1, Mihaela Šumahera, ali uprkos "pritiskanju" voditelja Filipa Čukanovića, nije želela da otkrije mnogo detalja.
 
- To su informacije o kojima ne mogu mnogo da pričam, zaista ne mogu. Još uvek se radi - rekla je ona uz osmeh.
Prva TV, Mondo, OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: