Vranjanke i čajanke

U fokusu - Ponedeljak 04.03.2013 - 10:10

I Vranjanke kao i mnoge žene u Srbiji vikend koriste za druženje. Kafenišu subotom u nekom od gradskih kafića po završetku pijačne kupovine, ili sastanke ostavljaju za večernje sate.

jedna od čajanki jedna od čajanki

Vikend je kažu  pravo vreme da se vide sa prijateljicam sa kojima mogu  porazgovarati o svemu bez ustručavanja.

Drugarice se tako na ovakvim okupljanjima  osim porodičnih i problema na poslu dotaknu modnih trendova, dnevnih aktuelnosti, čaršijskih dešavanja, pa i politike.

Druženja su ipak češća kod mlađih nego kod starijih žena.

- Ženska okupljanja barem u mojoj generaciji su retka. Žene nemaju vremena za takve stvari, upošljene su imaju obaveze oko dece, a starije čuvaju unuke.

Sastanci su sve ređi i ređi. Kada smo zajedno pričamo o unucima, receptima, pripremi jela, a  ponekad padne i komentar o nekoj prijateljici,  pozitivan, ili negativan.

Pričamo i o muževima, i to nije isključeno. Nisam pristalica da se prepustimo samo obavezama već i da jednom nedeljno izdvojimo vreme i za naše druženje - kaže Verica Veličković (55).

Miljana Veličković (34 )  sa drugaricama se najčešće viđa u gradu. Kafu obično popiju vikendom u nekom od kafića.

- To nisu klasične ženske ,,čajanke,,, kao što se praktikovalo ranije.

Dešava se da ponekad odemo kod neke drugarice kući, popijemo kafu i ispričamo se.

Žene i treba češće da se druže u tako opuštenoj atmosferi, koliko im to naravno obaveze dozvoljavaju - kaže Miljana .

Seta Veličković Cvetković (36) kaže da ženama svakodnevne obaveze ne dozvoljavaju da druženje bude češće.

- Mi smo prvo majke i supruge pa onda žene, ali svaka žena  deo slobodnog vremena treba da izdvoji za sebe, jer je to dobro za opuštanje, a teme su prosto svakidašnje od onoga šta je bilo na poslu do toga da li si u nekoj od radnji kožne galanterije videla dobru torbu.

Tu su i priče o deci, braku o razumevanju, ili nerazumevanju sa muževima. Razgovori rasterećuju i deluju inspirativno  pa napunimo baterije i idemo dalje.

Mlađa sam i znam da sebi priuštim dobar izlazak u čemu me i muž podržava. To su izlasci u kafiće, restorane, ili se dešava da degustiramo specijalitete koje same pripremamo.

Žene su preopterećene danas zato je malo vremena za ženska sastajanja – kaže Seta.

Dušica Dimitrijević (40) objašnjava da se sve svodi uglavnom na razgovore telefonom, ili sa jednom prijateljicom uz kafu.

- Priča se o deci, školskim i obavezama studenata. Sve zavisi ko je u kojoj životnoj priči. Vreme način života, sve se svodi na serije, finansijske kalkulacije o tome kako preživeti od plate do plate.

Duhom su ljudi sve siromašniji zato žene ne bi trebalo da odustaju od sastajanja i ovakvog druženja - kaže Dimitrijevićeva .

I na kraju na ,,čajankama,, se priče završavaju smehom, a on produžava život, podsećaju naše sagovornice.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: