Vranjski "Simpo" najveći aktivni srpski poreski dužnik

U fokusu - Petak 10.05.2013 - 17:14

„Simpo“ iz Vranja i dalje je najveći živi poreski dužnik u zemlji Srbiji, a njegova dugovanja u ovom času dostižu 4,23 milijarde dinara.

Jedan od objekata Jedan od objekata

Iako se nalazi tek na 11 mestu najvećih dužnika ove države, „Simpo“ kolo vodi iz jednostavnog razloga što su prvih deset dužnika mrtve, nepostojeće i davno ugašene firme.

Ako se u obzir uzme da među 500 najvećih poreskih dužnika u Srbiji ima čak 13 preduzeća iz Vranja, a da su od toga osam njih direktno delovi „Simpa“ ili na neki način vezani za Kompaniju, onda se još jasnije vidi dubina problema.

Sve ukupno, vranjska privreda, ili ono što je od nje ostalo, državi duguje na ime poreza nešto preko 7.000.000.000 dinara!

Sedam milijardi dinara, od čega na „Simpo“ i zavisne firme otpada čak oko 5,26 milijardi dinara. Ili, ako je lakše, okko 48 miliona evra!

Pri tome, vednost „Simpa“ ponuđena na kasnije otkazanom tenderu nije prelazila 22 milionaa evra!

Ako se zna da je recimo poslednji izgrađeni vrtić u Vranju koštao ukupno oko 77 miliona dinara, a renovirana Gimnazija oko 100 miliona, dolazi se do frapantnog zaključka da je samo za dugove vranjskih privrednika ovde mogla da se napravi oko 90 vrtića, 80 Gimnazija ili 40 novih Pozorišta!

Ništa bolja situacija nije ni sa ostalim vranjskim dužnicima. Prvo, zapaža se da među dužnicima nema privatnih firmi.

Iako je Ustavom i zakonima obezbeđena jednakost vlasništva, neke su firme očigledno jednakije od drugih. Neka proba privatnik da makar i jedan jedini dan zakasni sa PDV-om ili nekim drugim porezom, i može odmah da stavi katanac na vrata.  

Ali, sa nekima drugima to nije slučaj.

Eto, „Jumko“ se opasno približio milijardi dugovanja, a još se bori za goli opstanak.

Visoko na listi dužnika drži se i „Zavarivač“ tek da nevernicima pokaže koliko je loše poslovala socijalistička privreda, na kojim osnovama je izgrađeno ovdašnje privredno čudo i koliko je bilo realno da sve jednog dana ode do vraga.

Sada, taj dan je došao, ali ne samo za one kojima je omogućavano da posluju bez troškova, nego i za samu državu, koja je svojim ljubimmcima gledala kroz prste.

Posebna je priča sa nepostojećim firmama - od „Zambera“ više ni fizički nema ni traga, „Novogradnja“ se pominje  još samo u sećanjima radnika, baš kao i „Si - marketi“. Pa što ih onda ima na spiskovima dužnika?

Država, očigledno, ima neki plan, običnim smrtnicima potpuno nejasan i maglovit.

Možda, da se jednog lepog dana sve što duguju nepostojeće firme otpiše kao nenaplativo, a da se tom prilikom i aktivne firme proglase za mrtve, i tako im se skinu dugovanja koja bi ih, u normalnoj situaciji, očas posla povukla na dno?

Kad se počinjalo sa gledanjem kroz prste dužnicima, niko nije mogao ni pomisliti da će sve otići ovako daleko. Kao što niko pojma nema šta bi se uskoro, ili tu negde, moglo dešavati sa firmama sa spiska. U svakom pogledu.

Saša Stojković  

ANTRFILE
NAJVEĆI PORESKI DUŽNICI IZ VRANJA
Kolone pokazuju mesto na tabeli u Vranju, u Srbiji, ime dužnika i uupna dugovanja firme Poreskoj upravi Srbije.

1. (11.)  Simpo - 4,23 milijarde
2. (50.)  Jumko - 867,50 miliona
3. (117.) Zavarivač  - 403 miliona  
4. (224.) Simpo dekor - 236 miliona
5. (240.) Tiv International - 219 miliona  
 6. (283.) Zamber - 185 miliona
7. (293.)  Novogradnja - 177 miliona
8. (324.)  Kondiva - 157 miliona  
9. (350.)   Lagado - 142 miliona
10. (373.) Simpo drvo - 134 miliona
11. (377.) Si market  - 133 miliona
12. (392.) Simpo Šik Kuršumlija  - 127 miliona
13. (449.) Simpo sveće - 108 miliona  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: