Vranju preti nova ekološka katastrofa!

U fokusu - Utorak 25.12.2012 - 18:53

Već pet dana ostatke uginulih riba u Aleksandrovačkom jezeru kod Vranja niko ne uklanja, što može izazvati ekološku katastrofu i novi pomor preostalog živog sveta u jezeru.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Rade Vasilev iz udruženja „Zelena mreža“ za OK Radio kaže da su ljudi iz asocijacije „Veternica“ iz Leskovca pod čijom je i ingerencijom jezero na licu mesta, ali da posao uklanjanja mrtve ribe ide, kako je kazao, veoma traljavo.

 – Ovde su manekeni iz „Veternice“ koji su stavili ruke u džepove i šetaju pored jezera. Pokupili su krupne mrtve ribe koje smo mi izdvojili, ali je još više od jedne tone ostalo u vodi.

Leševi su u fazi raspada i raznose ih lešinari, psi i mačke što može izazvati ne samo haos u jezeru, već i u celoj okolini. Ribe su trebale do sada da budu u kafileriji u Ćupriji.

Izvestili smo sve nadležne organe i očekujemo ljude iz gradske uprave da dođu ovde i pokušaju nešto da preduzmu – kaže Vasilev.

Sa druge strane Nenad Đorđević, upravnik ribarskog područja Istok u „Veternici“ za OK Radio ističe da su ekipe na terenu, ali da se čekaju predstavnici Vranja da odluče gde mrtve riibe biti smeštene do četvrtka, kada će biti transportovane za Ćupriju.

– Mi smo na Aleksandrovačkom jezeru i sve naše raspoložive ekipe sakupljaju leševe uginulih riba. Imamo problema sa ledom, jer do pojedinih mesta se ne može prići, pa nam to dosta otežava posao.

Na metar od obale debljina leda je i do pet centimetara i teren je vrlo nepristupačan. Ne mogu da preciziram kada će posao biti završen, obavestili smo nadležne i očekujemo kontrole.

Poslati su uzorci na ispitivanje, a po dobijanju rezultata izlazimo u javnost sa kompletnom slikom dešavanja na Aleksandrovačkom jezeru – kaže Đorđević.

Veliki pomor riba dogodio se 20. decembra kada je na hiljade malih i velikih amura, somova, belih riba i tostolobika uginulo.

Najpre se pretpostavljalo  da je pomor izazvao nedostatak kiseonika zbog leda, da bi se kasnije utvrdilo prisustvo modrozelenih algi za koje nadležni u gradskoj upravi tvrde da su uzrok uginuća.
    
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: