VULIN u klin, REZERVISTI u ploču

U fokusu - Ponedeljak 26.09.2016 - 22:55

Vojni rezervisti sa teritorije Vranja mogu da se nadaju pozitivnim sudskim presudama po osnovu diskriminisanosti u odnosu na kolege iz Topličkog okruga koji su ratne dnevnice dobili u uvećanom iznosu, smatraju ovdašnji advokati.

Država nekima majka, nekima maćeha? FOTO D. Ristić/OK Radio Država nekima majka, nekima maćeha? FOTO D. Ristić/OK Radio

Viši sud u Nišu doneo je nedavno prvostepenu presudu kojom je konstatovao da je 2008. godine, prilikom isplate novčane pomoći ratnim vojnim rezervistima sa područja sedam nerazvijenih opština izvršena diskiminacija po osnovu mesta prebivališta.

Žalba države na ovu presudu je odbijena od strane Apelacionog suda, tako da je ova presuda pravosnažna i izvršna.

Ovoj priči oštro se protivi aktuelna izjava ministra Aleksandra Vulina da je Vojska Jugoslavije isplatila dnevnice svim rezervistima koji su učestvovali u sukobima na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

- VJ nije ostala dužna ni jedan jedini dinar. Šta su političari posle radili, to je drugo pitanje i ono je dovelo do problema.

Govorimo o nečemu što je rađeno na prostoru Topličkog okruga, a nije na prostoru recimo Južno-bačkog okruga.


Iz toga se izvlači zaključak da nije pošteno da se nekima isplati dva puta, a nekima samo jednom – rekao je Vulin novinarima.

U toj priči ministar Vulin je potvrdio da su rezervisti iz Topličkog okruga naplatili vojne dnevice u većem iznosu, a tako nešto sada ne negiraju ni vranjski advokati.

Advokat Goran Stefanović, koji zasupa mnogo lokalnih rezervista, smatra da je ministar Vulin samo potvrdio činjenice, pre svega onu da svi drugi rezervisti bili diskriminisani u odnosu na one u Toplici.

- Rezervisti iz Topličkog okruga su naplatili otprilike 3.500 dinara dnevno i učesnici rata iz našeg kraja su po tom osnovu diskriminisani, što smo mi dokazali u brojnim sudskim postupcima.

Svako onaj ko nije ostvario pravo na ratne vojne dnevnice u uvećanom iznosu sudskim putem, ima pravo da podnese zahtev sudu, gde bi se utvrdilo da je on na osnovu zaključka Vlade diskriminisan u odnosu na učesnike rata iz Topličkog okruga i da traži nematerijalnu štetu
– kaže Stefanović.

U ovim procesima važni su i rokovi, ali Stefanović smatra da još uvek nije kasno za potraživanje štete.

- Koliko ja vidim, stav prvostepenog i drugostepenog suda je da nematerijalna šteta i rokovi vezani za nju počinju od dana kada je utvrđena diskriminacija, tako da će imati to pravo i oni koji sada podnesu zahteve.

Naravno, pod uslovom da nisu ranije naplatili razliku u dnevnicama pred sudom – ističe Stefanović.

Veliki broj rezervista iz Vranja i okoline već je početkom dvehiljaditih naplatio razliku u dnevnicama preko suda, ali u znatno manjem iznosu od kolega iz Topličkog okruga.

- Radi se očigledno o neodgovornom odnosu države prema rezervistima.

Praktično, stav viših instanci je da su oni koji su naplatili razliku, ma koliko on manji bio, svoje namirili, to jest da su isplaćeni, tako da oni ne bi imali pravo na razliku
– iznosi Stefanović.
 

SURDULIČKIM VETERANIMA PONOVO TRAŽE DOKUMENTA
OK Radiju se javio predsednik Srpskih ratnih veterana Mile Milošević, prema čijim saznanjima neka lica ratnim veteranima iz Surdulice traže dokumenta za sud.
- Odgovorno tvrdim da je sva dokumentacija već sakupljena od preko 2.000 rezervista i proces koji vodi advokat Srđan Aleksić iz Niša je već u toku.

 

Sličnog mišljenja je i advokat Mladen Vasić, koji takođe vodi brojne sudske postupke u ime ovdašnjih rezervista pred sudom.

- Ja se nadam da odluke suda moraju biti jedinstvene za sve i ukoliko je pravosnažno presuđeno za neka lica, takva praksa bi trebalo da se primeni i prema svim ostalima.

Moje mišljenje je da bi i rezervisti iz Vranja trebalo da ostvare ista prava kao i rezervisti iz Niša.

Odluka Apelacionog suda iz Niša je da je izvršena diskriminacija i da po tom osnovu tim licima sleduje nematerijalna šteta
– kaže Vasić.

Ipak, Vasić dodaje da to ne znači da će sud obavezno tako i presuditi.

- Po našem zakonu, sudska praksa nije izvor prava, što dalje znači da kada jedan sud donese jednu odluku, ne mora obavezno da i drugi sud donese istu takvu odluku u drugom slučaju.

Ja pretpostavljam i očekujem da sudski postupci naših rezervista budu uspešno okončani, ali ne mogu da garantujem da će to stopostotno biti tako
– navodi Vasić.

Što se tiče rezervista koji su već putem suda naplaćivali manje iznose, Vasić takođe smatra da nije realno očekivati da i oni dobiju procese.

- Ja lično smatram da iznosi koji su tada isplaćivani od po desetak hiljada dinara nemaju veze sa ciframa od preko 260.000 hiljada koje su naplatili rezervisti iz Topličkog okruga.

Međutim, stav Apelacionog suda je da oni koji su ranije ostvarivali nadokanadu neće imati pravo da ostvare nematerijalnu štetu
– kaže Vasić.

Trenutni procesi koje vranjski rezervisti vode pred sudom su u završnoj fazi.

- Procesi su u fazi saslušanja stranaka i utvrđivanja činjenica i mislim da su već pri kraju, trebalo bi da se prvostepeno okončavaju – očekuje Vasić.

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: