Za maturu i do 1.000 evra

U fokusu - Nedelja 11.05.2014 - 12:46

Jedan maturant njegove roditelje u Vranju ovih dana košta minimalno oko 1.000 evra, ili oko tri prosečne plate.

Sa ranijih maturskih balova Sa ranijih maturskih balova

Osim kupovine garderobe roditelji će za pripremu polaganja prijemnog ispita na beogradskom ili niškom Univerzitetu morati da izdvoje i do 60.000 dinara, koliko, recimo, košta priprema za upis na medicinu.  

U vranjskim buticima promet je pred maturu povećan, a Snežana Mišić, vlasnica jednog od butika kaže da je daleko jeftinije da se maturanti obuku u Vranju, nego da putuju do nekog većeg centra.

- Ovde se mogu kompletno obući za 100 evra, od haljine preko cipela do torbice i nakita.

Kupovina u Nišu, Beogradu ili Skoplju koštaće ih minimalno 500 evra. I roditelji i maturanti često preteruju, jer su iste haljine koje se prodaju kod nas u Vranju, u Beogradu recimo duplo skuplje – kaže Mišićeva.

Gimnazijalka Ana Stojanović je već završila sa kupovinom u Beogradu, gde je, kaže, veći izbor, a za maturante je obezbeđen i popust.

- Većina mojih drugarica je kupovinu obavila u većim gradovima Beogradu, Skoplju, ili Nišu.

Nosiću dugu haljinu u boji zlata. Malo je skuplja ali otprilike će me matura koštati 500 evra. Tu vam je uračunat nakit, frizura, sređivanje noktiju, kvarcovanje, šminkanje i naravno cipele sa izuzetno visokim potpeticama.

U trendu je da devojke budu ženstvenije pa se odlučuju za duže haljine ove godine bele, zlataste, srebrnaste.

Mislim da je muškarcima lakše u pripremi. Oni se uglavnom odlučuju za odela – objašnjava Ana.

Što se priprema za polaganje prijemnog ispita svršenih srednjoškolaca tiče najskuplji je, tradicionalno, Arhitektonski fakultet u Beogradu, gde jedan vikend blok-časova košta 48 evra, a tokom sedam meseci pripreme budući brucoši izdvajali su i do 1.344 evra.

Kako se saznaje, budući lekari u Beogradu plaćaju 64.900 za 118 časova hemije i biologije, dok 180 časova pripreme iz tri predmeta na istoma fakultetu u Nišu košta 60.000 dinara.

Na farmaciji u Beogradu 160 časova hemije i matematike naplaćuju 54.000, a maturanti mogu da izaberu samo jedan predmet i da plate pola cene.

Tatjana Stamenković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: