Zašto Poljanica nema odbornika?

U fokusu - Četvrtak 06.12.2012 - 00:11

Da li je Poljanica pastorče Grada Vranja, ili je možda slepo crevo ili neki drugi nepotrebni i štetni deo zdravog organizma gradskog jezgra i vranjskog Pomoravlja?

Panorama Vlasa Panorama Vlasa

 

Ako se, iole, pogleda odnos gradskih vlasti prema ovom delu svoje teritorije, a koji u ukupnoj površini Grada učestvuje sa oko 21 odsto, onda se odgovor nameće sam po sebi. 
 
Gledano na mapi, teritorija Poljanice stvarno izgleda kao neko slepo crevo, koga su tokom istorije usmeravali u razne strane sveta, a na kraju ga sudbina vezala za Vranje.
 
Poljanica je do 1965. godine imala svoju opštinu sa sedištem u Vlasu, pa je na neki način svoju sudbinu rešavala svojim snagama i svojom pameću. 
 
Ukidanjem opštine, Poljanici kao da su posečena krila. Počelo je njeno naglo slabljenje i iseljavanje, tako da je od oko 10.000 stanovnika koliko je imala 1953. godine, sada ostalo manje od 2.500, pretežno starih ljudi.
 
Danas Poljanica, kraj sa 22 sela, nema ni jednog odbornika u Skupštini Grada Vranja gde bi zastupali interese svoga kraja. 
 
Mnogi nisu mogli da poveruju da je to istina, kada znaju da je između dva svetska rata iz ovoga kraja bilo poslanika u Narodnu skupštinu u Beogradu. 
 
Kako je to moguće, pitaju se svi! Neki kažu da je takav izborni sistem. I jeste takav, nakaradan. 
 
Same političke stranke određuju ko će biti odbornik, a stranke su kandidovale ljude iz Vranja, šta će njima neki odbornici iz Poljanice! 
 
Zato, kad kažemo stranke, mislimo na organe vlasti jer tu može da se stavi znak jednakosti po mnogim pitanjima, pogotovo po odnosu prema Poljanici.
 
Bez obzira na sva zakonska ograničenja, mislim da su organi vlasti i političke stranke mogli i trebali da se dogovore o modalitetu zastupanja Poljanice u Skupštini grada pa i u Gradskom veću. 
 
Mogli su, samo da su hteli. Ne razumem zašto nisu hteli. Možda bi neko mogao da odgovori i na ovo pitanje.
 
Dragoljub Zdravković, pukovnik u penziji, rodom iz sela Vlase.
OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: