ZBRINJAVANJE PASA LUTALICA: Veterinarska ponovo dobila posao

U fokusu - Sreda 08.02.2017 - 09:05

Grad Vranje potpisao je godišnji ugovor vredan 2,5 miliona dinara o humanom zbrinjavanju pasa lutalica sa Veterinarskom stanicom Vranje, koja je i do sada obavljala ovaj posao.

Lutalice, veliki problem grada FOTO OK Radio Lutalice, veliki problem grada FOTO OK Radio

Veterinarska stanica Vranje bila je jedini ponuđač na konkursu, iako je poziv bio otvoren za firme iz cele Srbije, kaže Marina Đorđević, gradska većnica za pitanja ekologije.

- Ugovor se odnosi na klinički pregled pasa lutalica, njihova vakcinacija, čipovanje, sterilizacija, hranjenje i čuvanje pasa u prihvatilištu i dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija objekta – kaže Đorđevićeva.

Veterinarska stanica će pse i dalje držati u prihvatilištu u Davidovcu, na koju ima mnogo primedaba prvenstveno ovdašnjih udruženja za zaštitu životinja.

Oni konstantno navode da je ovo utočište za životinje zapravo mučilište, ali je to još uvek jedino rešenje.

Radi se o privremenom smeštaju, jer bi trajno rešavanje ovog problema podrazumevalo izgradnju azila, za koji bi trebalo mnogo više sredstava.

Druga senka sumnje u vezi sa ovim poslovima odnosi se na činjenicu da je Veterinarska stanica privatna firma, čiji je jedan od vlasnika bio i Dejan Tričković, predsednik gradskog parlamenta i funkcioner lokalnog SNS-a.

Ova firma već godinama dobija posao na zbrinjavanju pasa lutalica, za šta se iz gradskog budžeta na godišnjem nivou izdvaja po otprilike 2,5 miliona dinara.

Tričković je, stupajući na političku funkciju, preneo svoja vlasnička prava u firmi na treće lice.

Marina Đorđević kaže za OK Radio da se već neko vreme razmišlja o izgradnji novog azila za pse.

- Trenutno smo u fazi razovora oko lokacije i projektno-tehničke dokumentacije i uskoro bi trebalo da znamo nešto više o tome – kaže većnica.

Nakon privremene pauze zbog isteka ugovora o zbrinjavanju pasa i nepovoljnih vremenskih uslova, nadležne službe bi trebalo da intenziviraju aktivnosti na zbrinjavanju lutalica.

- I služba zoo higijene „Komrada“ i Komunalna inspekcija imaju elektronske čitače za identifikaciju pasa i već tokom nedelje će se pojačati akcije na njihovom zbrinjavanju.

Ali i vlasnici pasa moraju da poštuju zakone i odluke i moraju da čipuju i sterilišu svoje ljubimce, jer dobar deo njih završe kao ulični psi
– navodi gradska većnica.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: