ZC: Nema rizika kod operacija

U fokusu - Petak 18.12.2015 - 14:06

Rukovodstvo Zdravstvenog centra Vranje poručuje da nema opasnosti po pacijente koji se podvrgavaju operacijama nakon što je OK portal objavio upozorenja pojedinih doktora da se zbog neservisiranja anestezioloških aparata operativni zahvati u Opštoj bolnici preduzimaju sa velikim rizikom.

Rukovodstvo ZC Vranje: Aparati rade normalno FOTO T. Stamenković Rukovodstvo ZC Vranje: Aparati rade normalno FOTO T. Stamenković

Podsećanja radi, do zastoja u održavanju ove opreme došlo je zbog toga što je Republička komisija za zaštitu prava ponuđača poništila tender ZC kao naručioca na kome je posao dobila beogradska firma „Drager tehnika“, zbog čega redovnog servisa opreme nije bilo više od godinu dana.

Pomoćnik direktora ZC Vranje Čedomir Stanimirović koji je ranije za OK portal kazao da je jedan serviser „Drager tehnike“ 30. novembra boravio u ZC i da je problem premošćen sada dodaje da je slučaj dobio medijsku pažnju zbog nezadovoljstva jednog od učesnika na tenderu, firme „Mediteran plus“ iz Boleča.

- Postojao je vakuum zbog prolongiranja tenderske procedure, ali su aparati sve vreme bili u funkciji i ni u jednom momentu nije došlo do bilo kakvog kvara. Imamo dovoljno kapaciteta u aparaturi da možemo da zamenimo neispravne aparate ako dođe do problema.

I ovih dana imamo po petnaestak, dvadeset operacija dnevno i prolaze bez ikakvih problema. Čim novi tender bude okončan, sve će se vratiti u normalne tokove
- umirujuće će Stanimirović.

Upravnik Opšte bolnice Zvonimir Đorđević kaže da je stav rukovodstva ZC da za održavanje i servis medicinske aparature, kad god je to moguće, koriste usluge ovlašćenih servisa. Zato je, verovatno, prednost data „Drageru“

- Ne može recimo „Olimpusovu“ aparaturu da popravlja neki Pera Perić koji, uzgred, nema ni delove za tu opremu. Imali smo slučaj sa ortopedskom „burgijom“ kada je posao na tenderu dobila firma koja navodno može da servisira tu opremu.

Burgija se pokvarila, pa su je oni na petnaest dana nosili i donosili sa popravke i svaki put kada je vrate opet se pokvari. I na kraju su nam posle godinu dana poslali dopis da oni to ne mogu da poprave.

Životi pacijenata su u pitanju, a to je najvažnije. Zato treba dobro birati i biti vrlo oprezan na tenderu jer najjeftinija ponuda nije uvek i najbolja
– mišljenja je Đorđević.

Menadžer „beogradske „Drager tehnike“ Dejan Crnomarković kazao je za OK portal da ne može da daje bilo kakve informacije o problemu održavanja opreme u ZC Vranje bez saglasnosti matične firme jer su oni samo ovlašćeni servis istoimenog nemačkog proizvođača.

Stručnjaci „Drager tehnike“ godinama održavaju navedenu opremu u vranjskoj bolnici i jedina su firma na području Srbije koja ima certifikat i status ovlašćenog servisa proizvođača „Drager medical GmBH“ čiju opremu ZC u navedenoj medicinskoj grani ima.

Ipak, Zakon o javnim nabavkama kaže da naručilac (u ovom slučaju ZC Vranje) ne sme da diskriminiše ostale učesnike na tenderu i to je u konkretnom slučaju bio i razlog za poništaj tenderske procedure.

Zbog neodržavanja opreme pojedini lekari Službe anesteziologije Opšte bolnice Vranje su u panici, a bilo je čak i slučajeva odbijanja ulaska u operacionu salu i rukovanja neatestiranim aparatima.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: