Žene sa tri prezimena

U fokusu - Utorak 06.11.2012 - 13:26

Moda duplih prezimena ne zaobilazi ni Vranje, pa se sve više ovdašnjih udavača odlučuje da pored uzimanja muževljevog, na venčanju zadrži i svoje prezime.

Ova moda posebno je izražena na Fejsbuku, gde gotovo i da nema ženskog profila koji nema dva prezimena, pa makar da ispred rugo stoji ono „eks“.

Branka Milekić, matičar u matičnoj službi u Vranju, kaže da je tu zapaženo da mlade žene, „prateći modne trendove“, zadržavaju svoje prezime kao modni detalj.

-  Zadržavanje svog ili dodavanje muževljevog prezimena nekada je važilo samo za žene koje se iz profesionalnih razloga odluče na to.

Danas nema pravila, ali iskustvo mi govori  da je mnogo onih koje to rade po ugledu na poznate ličnosti, što znači iz pomodarstva – kaže Milekićeva.

Prema njenim rečima, ovu dilemu supružnici uglavnom  razreše pre venčanja.

No, ima i situacija kada mlada na dan venčanja pokuša da „progura“ svoju odluku bez prethodno jasno definisanog dogovora sa suprugom.

– Nije se desilo da na samom venčanju  dođe do incidenta zbog toga, ali „značajni“ pogledi u tom trenutku sa muževljeve strane, odmah promene mladinu odluku – priča ova matičarka.

Danijela Zdravković, sociolog, kaže da prezime samo po sebi predstavlja lično i  porodično opredeljenje. 

 - Ova ideja  prvo kreće sa pomodarstvom, ali to pomodarstvo uvek krije i neko značenje.

U ovom slučaju to značenje se odnosi na ono što žena postavlja sebi za cilj, a to je lično promovisanje.

Sa usponom  individualizma, došlo je do osvešćivanja žena. 
Zadržavanjem prezimena jasno se stavlja  do znanja da one ne žele da patrijarhat određuje njihov  način života, ali  ni da budu kontrolisani  njeni ekonomski tokovi u porodici – objašnjava Zdravkovićeva.

Milena Popović – Janjić udala se pre sedam godina i na venčanju je svom prezimenu dodala muževljevo.

-  Žena udajom ne treba da gubi sebe, svoj identitet.  Udala sam se u 29. godini i do tada sa ponosom  nosila porodično prezime. 

Zašto bih odjednom to izbrisala i dodala neko drugo?

Nažalost, ne verujem ni u bark kao instituciju, tako da bi eventualan njegov prekid, pored ostalog, doneo i mnogo administrativnih problema, ovako bi bilo jednostavnije – tvrdi ona.

U Vranju su ipak u većini one žene  koje čuvaju  tradiciju uzimanja muževljevog prezimena, navodeći da je lakše imati samo jedno, naročito zbog dece.

A tu je i Fejsbuk, za lako lečenje svih drugih frustracija.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: