ŽIVKOVIĆ: Zbog čega je BEZBOLNI POROĐAJ u Vranju izuzetak, a ne pravilo?

U fokusu - Petak 29.03.2019 - 11:37

Bezbolni porođaj u Vranju nije svakodnevna praksa, već prava retkost, iako je prvi takav urađen u ovdašnjem porodilištu pre tačno 20 godina.

Doktor Slavko Živković. Foto: S.Tasić/OK Radio Doktor Slavko Živković. Foto: S.Tasić/OK Radio

U svetu je bezbolan porođaj uz epiduralnu analgeziju uobičajena metoda i ne dobijaju je samo žene koje to traže.

U Srbiji je situacija malo drugačija, iako se iz godine u godinu sve veći broj trudnica odlučuje za epiduralnu analgeziju.

Slavko Živković, specijalista anesteziologije, kaže da ovaj problem u Zdravstvenom centru Vranje, praktično postoji od 1999. godine, odmah nakon što je i počeo da se ovde praktikuje.

- Nakon što sam učestvovao u prvom bezbolnom porođaju u ZC Vranje, što je pre dvadesetak godina bila prava retkost, od tada pa na ovamo od svih mogućih rukovodstava, a naročito od vremena poslednja dva menadžmenta, radi se opstrukcija da bar pojedinim, ako ne svim, porodiljama obezbedimo blagodeti savremene medicine.

Niko osim mene ne radi epidural u ZC Vranje.

Dok je bio vanstandardna metoda, epidural se plaćao, a sada je obavezni vid zdravstvenog osiguranja i ne plaća se ništa.

Od pre tri godine ja to ne radim drugim porodiljama, osim onima sa kojima se dogovorim  jer u 90 odsto slučajeva moram da dođem van radnog vremena, a to mi se ne plaća.

Menadžemnt ZC mi zabranjuje da dolazim van radnog vremena.

Sa druge strane, hoću da mi Ministarstvo zdravlja, tačno kaže da li ZC ima pravo zabrane meni da to radim
- priča doktor Živković.

On kaže da se u vezi ovog problema obratio ministarstvu, koje je vratilo pismo inspektorki za zdravstvo Slavici Petković, koja je došla u Vranje.

- Traženo je od naše Službe anestezije da se izjasni da li može da se epidural radi koontinuirano.

Tadašnja načelnica Tajana Aleksić  se izjasnila da ne može da se organizuje takav način rada.

Ako me neko zamoli za epidural, i ja to uradim, nikad nisam tražio nadoknadu za rad van radnog vremena.

Neko je sad sebi dao za pravo da brani to pravo porodiljama.

Porodilje bi trebalo da ustanu same i da traže ostvarivanje sojih prava koje su zakonom dobile.

One su dobile pravo zakonom  na besplatan bezbolni porađaj, ali idu priče da  može da žena ostane invalid.

To su priče koje potiču od nestručnih ljudi, ali kad vam lekar kaže, kao stručno mišljenje da je to bezopasno, to je nešto drugo.

Nema nikakvog rizika, da ostane neko plarizovan, to ne može da se desi, gde se pacijentkinja bodete za epidural, ne postoji kičmena moždina.

Nisam do sada sreo slučaj komplikacije, osim eventualne infekcije, ako se rukuje nestručno i nesvesno.

U rukama jednog stručnjaka to je apsolutno bezbedna metoda.

Žene ginekologu zahtevaju bezbolni porođaj, a na mendžmentu je da to uradi ovako ili onako.

Zašto porodilje ne bi koristile koristiti blagodeti 21. veka?

Žene su prezadovoljne, da se porađaju, a da jednog trenutka ne osete bol ili sasvim malo, jer često se desi da žena kada treba da istisne plod, izmorena je, izmrcvarena je i ona nema snage da porođaj prirodnim putem privede kraju.

Takvi porođaji se završavaju carskim rezom, a ne moraju
- ukazuje Živković.

U Srbiji ni u jednom porodilištu bezbolni porođaj ne obavlja kontinuirano, već se radi sporadično, dok se na Malti recimo porodilja u pisanoj formi izjašnjava zbog čega recimo odbija epiduralnu analgeziju.

Liljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra Vranje, nije želela da daje izjave u vezi ove teme, tako da do kraja nije jasno, odnosno nemamo izjavu druge strane u vezi pitanja iz naslova ovog teksta.

Doktor Živković je inače, pre tri godine, za šest meseci boravka u Ugandi prvi u ovoj  afričkoj zemlji izveo bezbolan porođaj i uveo intenzivnu negu.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: